fbpx

Kanadski imam verjame, da je muslimanska vera ena najbolj feminističnih, obstajala pa naj bi le manjšina, ki ima “nekoliko drugačno” razmišljanje

Foto: iStock/YouTube

Kanadski imam na ves glas razglaša, da bi ne podal nobene neresnice, če ne bi dejal, da je muslimanska vera ena izmed najbolj feminističnih, pri tem pa tudi dodaja, da sicer obstaja skupina ljudi, ki ima nekoliko drugačen način razmišljanja, a gre v tem primeru zgolj za manjšino. Človek bi si mislil, da je slišal že skoraj vse možne bizarnosti, a je očitno še daleč od tega, kajti vsakomur, ki ni slep in gluh, je jasno, da gre za gromozansko zablodo.

Imam Syed Soharwardy, vodja kanadskega Islamskega vrhovnega sveta in ustanovitelj organizacije Muslims Against Terrorism, se pogosto pojavlja kot gost kanadske televizije CBC, kjer razpravlja o vprašanjih, povezanih s terorizmom in radikalizacijo, in kjer je predstavljen kot zmerni glas muslimanske skupnosti, ki deluje na področju preprečevanja radikalizacije mladih Kanadčanov.

Odnos med ženo in možem naj bi veljal kot zelo lep
V svojem govoru v anglikanski cerkvi v Torontu je izpostavil, da je žena preroka Mohameda po njegovi smrti nadaljevala s poučevanjem moških učencev, hči prerokovega vnuka Nafisa bint Al-Hassan pa je v mošeji poučevala tako ženske kot tudi moške.

Foto: iStock

“Od samega začetka je v islamu veljalo žensko vodstvo,” je dejal in dodal, da je odnos med možem in ženo v islamu opredeljen kot zelo lep in da v njem ne velja spolna premoč moškega spola. Med drugim je tudi izpostavil, da so v času Mohameda ženske smele jahati kamele, in dodal, da bi, če bi to preslikali v današnji čas, kamele predstavljale osebne avtomobile. Priznal je sicer, da obstaja skupina ljudi, ki islam napačno interpretira, a je vsem jasno kot beli dan, da so njegove besede kot pravljica, ki pa v realnosti žal nima podlage.

N. Ž.