Kanadski policisti na protestu tovornjakarjev aretiral enajst ljudi zaradi posedovanja zabojev orožja

Tovornjakarji blokirajo Ambassador Bridge med Kanado in ZDA. (Foto: Twitter)

Kanadska policija je na enem od protestov tovornjakarjev proti ukrepom, povezanih s covidom-19, aretirala 11 ljudi. Vzrok za aretacijo enajsterice naj bi bilo odkritje zaboja z orožjem in metki.

Kanadska policija v provinci Alberta na zahodu Kanade je v sporočilu za javnost razkrila, da so na protestu v Couttsu preiskali tri prikolice, ki naj bi bile povezane s skupino 11 aretiranih, v preiskavi pa so našli strelno orožje, neprebojne jopiče, mačeto in strelivo. Informacij, ali je karkoli od naštetega nelegalno, kanadski organi pregona po poročanju Newsweeka niso razkrili.

Vzrok za proteste kanadskih tovornjakarjev je uvedba obveznega cepljenja proti covidu-19 za voznike tovornjakov, ki prečkajo ameriško-kanadsko mejo. Necepljeni tovornjakarji morajo sicer v dvotedensko karanteno. Protesti, ki so se začeli zaradi nasprotovanja obveznemu cepljenju, so hitro prerasli tudi v nasprotovanje nošenju mask.

Trudeau pobegnil pred protestniki

Kanadske oblasti so se na proteste tovornjakarjev, ki so blokirali mostove in na mnogih predelih v bližini kanadske prestolnice onemogočili promet, kanadskega premierja Justina Trudeauja pa pognali v skrivanje, odzvali z represijo. Več posameznikov je bilo aretiranih, Trudeau pa grozi z zamrznitvijo tako osebnih kot poslovnih bančnih računov vsem, ki bodo sodelovali na protestih za svobodo.

Po navedbah policije naj bi skupina 11 aretirancev “bila voljna uporabiti silo proti policiji,” če bi policija skušala prekiniti blokado mejnega prehoda. Trditev kanadskih policistov je zanimiva glede na to, da ni nihče posegel v njihovo preiskavo prikolice, kjer je bilo orožje.

Kanadski konvoj svobode pa je navdahnil tudi protestnike drugod po svetu. V ZDA naj bi se 25. februarja 2022 v Los Angelesu začel konvoj MAGA, medtem ko se s tovornjakarji, ki so pripravljeni protestirati za svobodo proste izbire glede odločitev, povezanih s svojim telesom, ubadajo tudi v Franciji in na Novi Zelandiji. Eden od konvojev naj bi se celo odpravil proti Bruslju, a so evropski organi pregona v primerjavi s kolegi na drugi strani Atlantika veliko bolj nepopustljivi. Proteste, ki ogrožajo elito, namreč zatrejo v kali.

Ivan Šokić