fbpx

Kanadski premier Trudeau, ki je z družino užival na zasebnem otoku bogatega muslimana, se je znašel pod drobnogledom etične komisije

Foto: epa

Predsednika kanadske vlade Justina Trudeauja obtožujejo kršitve več etičnih predpisov, potem ko si je privoščil brezplačne počitnice na zasebnem otoku islamskega vodje Age Khana. Zaradi svojega izleta na otok v Bahamih, kjer se je predajal brezdelju in uživaštvu na stroške islamskega voditelja, pa bi lahko Aga Khan celo vplival na Trudeauja. Najdražje je tisto, kar se pridobi zastonj, in takšna usluga islamista zagotovo ni bila brezplačna …

Premier Justin Trudeau in njegova družina so v raju islamskega voditelja uživali v času od 26. decembra 2016 do 4. januarja 2017. To pa je bil zadosten razlog, da je kanadska komisarka za etiko Mary Dawson začela preiskavo o Trudeaujevih izletih ter pred nekaj dnevi objavila večstransko poročilo, ki dokazuje, da je Trudeau kršil več etičnih pravil – med drugim tudi štiri dele zakona o konfliktu interesov. Trudeau namreč ni javno razkril svojih potovanj, ki bi lahko pomenila navzkrižje interesov.

Komisarka je zapisala: “Ugotovila sem, da je mogoče ta darila utemeljeno razumeti kot nekaj, s čimer bi vplivali na Trudeauja pri izvrševanju uradne oblasti, dolžnosti ali funkcije, zato je Trudeau kršil podčlen 11 (1), ko so on in člani njegove družine sprejeli darilo Age Khana – gostoljubnost in uporabo njegovega zasebnega otoka.”

Kanadski vodja pa je prekršil tudi pravilo, ki prepoveduje sprejetje darila v obliki zasebnega potovanja v času, ko zaseda položaj, ter “ko se je izločil iz dveh razprav, med katerima bi imel priložnost obsoditi zasebne interese Globalnega centra za pluralizem. Le kratek čas pred tem je Trudeau počitnikoval na zasebnem otoku Age Khana.”

Povezan v sumljivi shemi s Kitajci
Ta obisk zasebnega otoka Age Khana pa ni prvi zloglasen primer, ki bi Trudeauja in druge člane njegove vlade privedel do nadzora zaradi navzkrižja interesov. Lansko leto je bil kanadski premier obtožen sodelovanja v shemi “pay-to-play”, ki vključuje kitajske milijonarje, ki uporabljajo družinske fundacije, vendar pa je to pozneje odpravil.

Izjema ni niti minister za finance
Še več obtožb pa je deležen finančni minister Bill Morneau, ki je obtožen številnih etičnih kršitev, ki se nanašajo na  njegov nadzor na področju upravljanja človeških virov v podjetju Morneau Shepell. Zaradi tega ga je vodja opozicijske konservativne stranke Andrew Scheer pozval, naj odstopi, piše Breitbart.

Kmalu po objavi poročila komisarke Dawsonove pa je Trudeau v Ottawi pripravil tiskovno konferenco, na kateri se je opravičil zaradi kršitve etičnih zakonov, ter dejal, da bo v prihodnosti govoril s komisarko za etiko.

M. S.