fbpx

Kanclerka Merklova opozarja, da bi se lahko Nemčija soočila s ponovnim zaprtjem, še preden se sploh konča sedanje!

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel je sinoči opozorila, da nove različice novega koornavirusa predstavljajo tveganje za tretji val okužb, ki bi lahko sprožil vnovično zaprtje države. Primeri okužb z novim koronavirusom se v Nemčiji začeli vnovič povečevati, kar ni presenetljivo, saj so bili cepljeni le štirje odstotki prebivalstva. 

Merklova in premierji zvezni nemških dežel so se dogovorili, da bodo omejitve za zajezitev širjenja koronavirusa v državi, ki ima največjo gospodarstvo v Evropi, podaljšali do 7. marca. Frizerski saloni bodo sicer lahko ponovno odprli svoja vrata s 1. marcem, vendar prag za postopno odprtje preostalega gospodarstva cilja na stopnjo okužb, ki ne presega 35 novih primerov na sto tisoč ljudi v sedmih dneh.

Merklova je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung dejala: “Zaradi (variant) virusa vstopamo v novo fazo pandemije, iz katere se lahko pojavi tretji val. Zato moramo ravnati pametno in previdno, da tretji val ne bo zahteval nove popolne zaustavitve po vsej Nemčiji.”  Cepiva in celovito testiranje bi lahko po njenih besedah omogočili “bolj regionalno diferenciran pristop”.

Inteligentna strategija odpiranja povezana s celovitimi hitrimi testi
“Na primer v okrožju s stabilno incidenco 35 je mogoče odpreti vse šole, ne da bi povzročale izkrivljanje v primerjavi z drugimi okrožji z večjo incidenco in šolami, ki še niso odprte,” je dodala. “Inteligentna strategija odpiranja je po njenih besedah neločljivo povezana s celovitimi hitrimi testi,” je dejala in dodala, da ne more  natančno povedati, koliko časa natančno bo trajalo, da se tak sistem vpelje. “Ampak to bo marca”. ‘ Merklova je cepivo proti covidu-19 angleško-švedskega podjetja AstraZeneca, ki so ga nekateri delavci v ključni infrastrukturi zavrnili, opisala kot zanesljivo, učinkovito in varno. “Dokler so cepiva tako redka kot so trenutno, ne morete izbrati, s katerim želite biti cepljeni,” je bila jasna Merklova.

Foto: epa

Kanclerka Merklova je v torek strankarskim kolegom dejala, da “so sedaj v tretjem valu” in opozorila, da bi lahko kakršnokoli sproščanje ukrepov po 7. marcu potekalo le postopoma. Kanclerka že dolgo velja za zagovornico previdnega odprtja države, k temu med drugim botruje dejstvo, da se nemški program cepljenja ne premika dovolj hitro, da bi se lahko zaščitil dovolj velik delež prebivalstva, poroča britanski Daily Mail. Do težav pri cepljenju v državi prihaja tudi, ker se mnogi Nemci nikakor ne želijo cepiti z AstraZeneco odkar so nekateri evropski voditelji izrazili dvome na račun omenjenega cepiva. Nemčija je med državami, ki zagovarjajo stališče, da se z omenjenim cepivom ne cepi tistih, ki so starejši od 65 let. “Cepivo AstraZenece je varno in zelo učinkovito,” je v ponedeljek sporočil tiskovni predstavnik Merklove Steffen Seibert in dodal, da cepivo rešuje življenja.

Medtem ko so v Nemčiji tekom prvega vala zabeležili manj kot deset tisoč smrtnih žrtev zaradi covida-19, je sedaj številka narasla preko 68 tisoč. V zadnjih sedmih dneh je bilo zabeleženo 52.419 novih primerov okužbe, teden prej pa 50.403.

Nina Žoher