Katalonskim evroposlancem odvzeta imuniteta: EP meni, da morajo na sodišču odgovarjati za dejanja, storjena pred nastopom funkcije

Datum:

Evropski parlament je glasoval za odvzem imunitete katalonskim evroposlancem Carlesu Puigdemontu, Clari Ponsati in Toniju Cominu, so danes sporočili v parlamentu. Odvzem imunitete so zahtevale španske oblasti, ki so pozdravile odločitev evropskih poslancev, saj so prepričani, da se mora zadeva reševati na domačih tleh. Medtem pa Katalonci izrekajo podporo svojim poslancem, ki so v Španiji obtoženi vstajništva in so prepričani, da bodo zmagali na sodišču. Evropska poslanca iz vrst SDS Romana Tomc in Milan Zver sta na glasovanju podprla stališče odbora Evropskega parlamenta za pravne zadeve in glasovala za odvzem imunitete, saj menita, da imuniteta ne bi smela veljati za dejanja storjena pred nastopom funkcije evroposlanca in sta prepričana, da bo njihovo sojenje pošteno – podobno sta storila tudi, ko je bila odvzeta imuniteta Janezu Janši.

Za odvzem imunitete nekdanjemu katalonskemu predsedniku Katalonije, Carlesu Puigdemontu je na ponedeljkovem tajnem glasovanju glasovalo 400 evropskih poslancev, 248 jih je bilo proti, 45 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Za odvzem imunitete nekdanjima katalonskima ministroma Toniju Cominu in Clari Ponsatijevi pa so glasovali 404 poslanci, 247 jih je bilo proti, 42 pa se jih je glasovanja vzdržalo, je poročal STA.

Začasni predsednik Katalonije Pere Aragones je medtem v odzivu na Twitterju izrekel podporo trojici katalonskih evroposlancev. Poudaril je, da je to šele začetek nove sodne bitke, za katero je prepričan, da jo bodo dobili. Trije zagovorniki katalonske neodvisnosti so namreč že pred glasovanjem napovedali, da se bodo v primeru odvzema imunitete pritožili na Sodišče EU. Ocenjujejo, da špansko vrhovno sodišče ni pristojno za tovrstno zahtevo. Ponsatijeva je v prvem odzivu na Twitterju zapisala, da jo rezultati tega glasovanja navdajajo z upanjem in močjo za naslednjo bitko, hkrati pa je v zmago prepričana.

Španska zunanja ministrica Arancha Gonzalez Laya pa je na drugi strani pozdravila odločitev Evropskega parlamenta. Po njenih besedah ta pošilja “tri sporočila”. Eno od teh je, da “se težave Katalonije rešujejo v Španiji, in ne v Evropi”, je na Twitterju dejala v izjavi za novinarje. Tudi španska vlada je zavzela enako stališče kot zunanja ministrica, katalonskim političnim silam pa ponuja roko, da bi našli rešitev prek dialoga in pogajanj, je pojasnila ministrica. Drugo sporočilo glasovanja v Evropskem parlamentu je po njenih besedah, da se evropski poslanec ne more sklicevati na svoj mandat, da bi se izognil sojenju na nacionalnem sodišču. Tretje pa je sporočilo o “trdnosti pravne države v Španiji”.

Španska vlada naj bi tako preganjala omenjene tri poslance zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Odvzem imunitete pomeni, da bo lahko belgijsko sodišče znova preučilo špansko zahtevo za izročitev Puigdemonta in Comina v domovino, ki sta se leta 2017 pred pregonom zatekla v Belgijo. V Španiji sta obtožena vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Postopek odločanja bo lahko nadaljevalo tudi sodišče na Škotskem, kamor se je zatekla Ponsatijeva, ki je domovini obtožena vstajništva.

V domovini so katalonski evroposlanci obtoženi vstajništva  pri demonstracijah o odcepitvi Katalonije od Španije (Foto: epa)

Nedavno je sicer bruseljsko prizivno sodišče zavrnilo izvršitev evropskega naloga za aretacijo nekdanjega katalonskega ministra Lluisa Puiga. To pomeni, da bi se lahko tudi Puigdemont, Comin in Ponsatijeva kljub odvzemu imunitete izognili izročitvi v domovino.

Poslanca SDS podpirata odvzem imunitete, saj zaupata v pošteno sodstvo
“Kot že velikokrat do sedaj, ko je bilo vprašanje glede imunitete, ki ni bila povezana z izvajanjem mandatov evropskih poslancev, sta evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver sledila mnenju odbora EP za pravne zadeve iz 23. februarja in glasovala za odvzem imunitete,” so zapisali spletni strani Romane Tomc.  V preteklosti sta tako že glasovala pri primeru Marine le Pen, podobno pa je bilo tudi v slovenskem parlamentu glede glasovanja o odvzemu imunitete Janezu Janši (poslanci SDS so glasovali za odvzem imunitete).

SDS evroposlanca Romana Tomc in dr. Milan Zver (vir: Romana Tomc, Milan Zver)

“Zaupava v pošteno sodstvo in verjameva, da morajo imeti omenjeni trije poslanci pravico, da se s svojimi argumenti branijo za dejanja, ki so nastala pred datumom pridobitve statusa poslanca Evropskega parlamenta in torej niso povezane z izvajanjem mandata,” sta še pojasnila.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...