fbpx

Ker jim ni všeč nova molilnica, so se muslimani v Parizu odločili, da bodo molili na ulici

Foto: epa

Francoske oblasti bodo preprečile muslimanom, ki živijo v severnem predmestju Pariza, da molijo na ulici. Ti so namreč nezadovoljni z molilnico, ki so jim jo uredili, zato protestno molijo na ulicah.

Muslimanom v tem delu Pariza je bila do nedavnega na voljo molilnica, ki pa so jo preuredili v multimedijsko knjižnico, zato so se odločili, da proti temu protestirajo tako, da molijo na ulici. Ob tem velja poudariti, da so oblasti zanje sicer našle alternativo, nov prostor oz. novo molilnico, vendar muslimani z njo niso zadovoljni, saj jim ni všeč lokacija in velikost.

Politika na eni, muslimani na drugi strani
Molitvi na ulici ostro nasprotuje notranji minister Gerard Collomb, ki je ob tem, ko je napovedal, da bodo molitve preprečili, zagotovil tudi, da bodo poskušali najti rešitev, ki bo ustrezala obema stranema, piše RT.

Nesoglasja med mestno oblastjo in muslimansko skupnostjo se sicer vlečejo že od marca letos, ko je prišlo do preselitve lokacije molilnice. Napetosti so se nato samo še stopnjevale in dosegle vrh 10. novembra, ko so nekateri politiki želeli preprečiti muslimanom, da bi molili na ulici.

Pet milijonov muslimanov v Franciji
Podprl jih je tudi notranji minister in se odločil, da naredi red med obema stranema, hkrati pa je poudaril, da množične molitve na ulici, ki se dogajajo, niso dovoljene.

V Franciji živi sicer okoli pet milijonov muslimanov, molitve na ulici pa je vedno pogostejši pojav, saj zmanjkuje prostora v mošejah. Pred časom je kandidatka za predsednico, in sicer predstavnica desnice v Franciji Marine Le Pen, molivce na ulici primerjala z okupacijo nacistov.

B. O.