Kijev je za Haag pripravil poimenski in fotografski seznam ruskih zločincev

Datum:

Po letu dni od polne ruske invazije je Ukrajina že sestavila spisek ruskih vojnih zločincev, ki bodo postavljeni pred haaško sodišče in morali odgovarjati za masakre v Mariupolju, Buči, Harkovu, za metanje kasetnih bomb na civiliste, bombardiranje trgovinskih centrov, posilstva, mučenja, množične pomore itd. 

Minilo je že več kot leto dni od pričetka velike invazije ruskih oboroženih sil na Ukrajino. V tem času pa ruska stran ni uničevala le vojaških objektov in pobijala vojakov, ampak tudi civilne cilje, med drugim bolnišnice in stanovanjske bloke, ruski vojaki pa so obtoženi usmeritev civilistov. Preobremenjeni z dokazi o ruskih vojnih zločinih so ukrajinski tožilci že v akciji. Kijev je sestavil na stotine dosjejev, v katerih je kot osumljence poimensko navedel več kot 600 Rusov, med katerimi so tudi visoki politični in vojaški uradniki. Med osumljenci so tako visoki uradniki vključno z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem kot manj znani polkovnik, ki naj bi bil odgovoren za nekatere najbrutalnejše zračne napade v Ukrajini. Znano je, da haaško sodišče že obravnava dva primera vojnih zločinov v Ukrajini, poroča Blic.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj generalov in poveljnikov, ki jih Ukrajina obtožuje vojnih zločinov. Ukrajinci so naredili seznam na panoju, širokem 4 metre in visokem 1,5 metra. Na njem je prikazana podrobna strukturo celotne ruske vojaške verige poveljevanja v Ukrajini. Vsebuje imena in fotografije večjega števila ljudi, ki jih Ukrajina preiskuje zaradi morebitne vpletenosti v vojne zločine. Prikazanih je na stotine ruskih vojakov, razdeljenih po polkih, vse od vrhovnega poveljnika Vladimirja Putina, ki je predstavljen kot Adolf Hitler. Takoj za njim je obrambni minister Šojgu. Ukrajinci seznam nenehno posodabljajo, je dejal glavni tožilec Harkovske regije Oleksandr Filčakov. Eni najhujših zločinov so se zagotovo zgodili med trimesečnim obleganjem Mariupolja. Tam je bilo ubitih 22 tisoč civilistov.

Mihail Mizincev (Foto: epa)

Uničenje mesta se primerja s sirskim Alepom, ki so ga bombe na podoben način spremenile v ruševine, potem ko se je Rusija leta 2015 pridružila vojni v podporo režima predsednika Bašarja al Asada. Obe kampanji je vodil generalpodpolkovnik Mihail Mizincev, ruski vojaški uradnik, ki ga je britanska vlada marca 2022 sankcionirala zaradi njegove vloge pri bombardiranju obeh mest. Govori se, da gre za dobrega vojaškega organizatorja, ki ima odlične zveze z načelnikom generalštaba ruske vojske Valerijem Gerasimovim. Vojaški strokovnjaki menijo, da je izkušnje iz Sirije uporabil tudi na ukrajinskih tleh zlasti pri nadzoru brutalnih neselektivnih bombnih napadov, ki je civilistom onemogočilo zapustiti mesto. Prav zato si je pridobil vzdevek “mesar iz Mariupolja”. Harkovsko regijo so ruske oborožene sile v vojni najbolj prizadele.

Mizincev si je izkušnje za bombardiranje Mariupolja pridobil v Siriji
Za uničevanje mest v tem delu Ukrajine je bilo večkrat uporabljeno nezakonito orožje, ob tem pa ubitih na stotine civilistov. Govora je zlasti o kasetnih bombah RBK-500 in 300-milimetrskih kasetnih raketah Smerč. V večjem delu sveta gre za prepovedano orožje (ne v Rusiji), toda kljub temu so bili drobci tega orožja najdeni na območjih, kjer ni bilo vojaškega osebja ali vojaške infrastrukture. Ugotovljeno je bilo celo, da je bilo kasetno orožje izstreljeno z ruskega državnega ozemlja, poveljnik, odgovoren za napade, pa je  – Aleksandar Žuravljov. Gre za generalpodpolkovnika, ki je pomagal Mizincevu pri bombardiranju Alepa leta 2016. 57-letni Žuravljov je bil v 80. letih 20. stoletja sovjetski oficir, ki je bil trikrat napoten v Sirijo ter bil prejemnik enega najvišjih ruskih vojaških odlikovanj – heroja Ruske federacije.

Oleg Timošin, klavec iz Arhangelska (Foto: Facebook)

On je edini lahko podpisal ukaz za začetek raketnega napada Smerč na Harkov iz ruskega zahodnega vojaškega okrožja v Belgorodu. Za zločine nad civilisti pa je odgovoren tudi zloglasni 51-letni polkovnik Oleg Timošin, ki je med drugim odgovoren za bombardiranje velikega nakupovalnega središča Amstor v mestu Kremenčuk v osrednji Ukrajini, ob čemer pa je bilo ubitih vsaj 20 ljudi. Središče naj bi zadela protiladijska raketa dolgega dosega Kh-22, izstreljena iz ruskega strateškega bombnika Tu-22M3. Prav tako naj bi sodeloval pri raketnem napadu na stanovanjsko zgradbo v vzhodnem mestu Dnipro, v katerem je umrlo vsaj 44 ljudi. Eden najbolj srhljivih spominov iz ukrajinske vojne pa je z gotovostjo vezan na Bučo, kje je bilo odkritih okoli 458 trupel, pokopanih v več deset množičnih grobiščih. Pod ruševinami v Borodjanki in Hostomelu pa je bilo odkritih še več sto trupel civilistov. 

Za posilstva, mučenje in poboje civilistov naj bi bil odgovoren Omurbekov
Na črnem seznamu odgovornih za vojne zločine se je znašel tudi 40-letni Azatbek Omurbekov, ki je vodil čete, ki naj bi bile odgovorne za ubijanje, posilstva in mučenje civilistov itd., zaradi katerih si je prislužil vzdevek “mesar iz Buče”. Bil je rojen v Uzbekistanu, trenutno pa služi kot poveljnik 64. ločene motorizirane brigade. Leta 2014 ga je za izjemne zasluge odlikoval takratni namestnik ministra za obrambo Dmitrij Bulgakov. Trenutno ni znano, kje je. Nekateri menijo, da je po umiku z območja Kijeva svoje čete umaknil v Belorusijo, spet drugi navajajo Belgorod, kjer naj bi se priključil drugim polkom v operacijah na območju Harkova. Omeniti gre še enega osumljenca za vojne zločine – Olega Saljukova, (67 let) trenutno vrhovnega poveljnika ruskih kopenskih sil, sicer zadolženega za topniške operacije in napade na vasi. Znan je tudi po vodenju letne parade ob dnevu zmage na Rdečem trgu v Moskvi. 

Pomorjeni civilisti v Buči. Za zločine naj bi bil odgovoren Azatbek Omurbekov. (Foto: Wikipedia)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...