fbpx

Kim Jong Un provocira z raketami, Severna Koreja pa izgublja skoraj milijardo evrov letno

Foto: epa

Pjongjang trdi, da so v nedeljo opravili preskus z novo balistično raketo in dodajajo, da je bila izstrelitev uspešna. Severnokorejska raketa je preletela 500 kilometrov, pristala v morju in razvnela svetovne voditelje.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA trdi, da so v nedeljo opravili novi poskus z novo vrsto strateškega balističnega izstrelka srednjega dosega, imenovanega Pukguksong-2. Čeprav so v glavnem mestu Severne Koreje v zadnjem času pogosto grozili z izstrelitvijo medcelinske rakete, tega niso uresničili. Njihova raketa je preletela “le” 500 kilometrov in padla v Japonsko morje. V Južni Koreji pa poročajo, da gre za izboljšano različico rakete tipa rodong. Severnokorejski predsednik Kim Jong Un je ob tem osebno prisostvoval začetku izstrelitve.

Pomembna spodbuda za severnokorejsko tehnologijo pa je, da so hkrati testirali motor, ki bi dal raketi večji doseg in bi jo tudi težje odkrili. V Severni Koreji trdijo, da so bile tovrstne rakete že preizkušene, in sicer kot podvodne rakete.

V nedeljo so se sicer pojavile špekulacije, da je Kim Jong Un preizkusil medcelinsko raketo, saj je obljubil, da bo tovrstno raketo dolgega dosega izstrelil leta 2017. Vendar pa so strokovnjaki analizirali pot leta in prišli do zaključka, da jim tega še ni uspelo, saj je ta raketa preletela 500 kilometrov od mesta izstrelitve v Kusongu na severozahodu države in padla v Japonsko morje, poroča Russia Today.

Severna Koreja postopoma stopnjuje jedrski program
Pentagon, ki je pred tem dejal, da je treba pozorno spremljati in slediti vsaki severnokorejski izstrelitvi raket, je zavrnil komentar na izjavo v Pjongjangu. Izstrelitev pa so ostro obsodile ZDA, Japonska in Južna Koreja, ki so že zahtevale nujno sejo Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. Severna Koreja namreč postopoma stopnjuje svoj jedrski program, kljub temu, da se sooča s čedalje bolj strogimi mednarodnimi sankcijami.

Celoten izvoz in uvoz Severne Koreje pod strogim pregledom
V zadnjem letu je Severna Koreja sicer izvedla dva jedrska poskusa, skupno je bilo teh pet. To je sprožilo novi val kazenskih ukrepov, ki jih je sprejela mednarodna skupnost. Marca lani je Varnostni svet OZN sprejel resolucijo o uvedbi strogih omejitev pri uvozu v Severno Korejo – ves tovor, ki je namenjen tja in tudi iz države, je podvržen strogemu obveznemu pregledu. Poleg tega je prepovedan ves promet z osebnim orožjem.

Zadnja resolucija, ki jo je Varnostni svet OZN sprejel 30. novembra lani, pa je usmerjena v glavni vir državnega izvoza, to je premoga, pa tudi bakra, niklja, srebra in cinka. Ocenjujejo, da je Severna Koreja kot posledico teh sankcij izgubila približno 950 milijonov evrov letnih prihodkov.

Marjanca Scheicher