fbpx

Kim Jong Un služi milijarde z žrtvovanjem svojih ljudi

Foto: epa

Vladar Severne Koreje Kim Jong Un pošilja na tisoče svojih prebivalcev v tujino kot poceni delovno silo in s tem služi milijarde.

V poročilu Združenih narodov je zapisano, da so delavci prisiljeni delati kar dvajset ur dnevno skoraj brez hrane in pod konstantnim nadzorom. Marzuki Darusman, poročevalec Združenih narodov, ki se ukvarja s človeškimi pravicami, je na tiskovni konferenci pretekli teden povedal, da je izkoriščanje severnokorejskih državljanov vse vidnejše in da so številke izkoriščanih delavcev z vsakim dnem večje.

“Menim, da ta grozna situacija nakazuje na težko finančno in ekonomsko situacijo Severne Koreje,” je za medije povedal Darusman.

Veliko primerov brez plačila
Večina severnokorejskih delavcev je zaposlenih na Kitajskem ali v Rusiji, nekaj jih je tudi na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Evropi.

Delavci dobivajo za delo izredno majhne zneske plačila oziroma v večini primerov plačila in hrane sploh ne dobijo. Na CNN-u so v maju poročali o moškemu iz Severne Koreje, ki je v Kuvajtu delal pet mesecev, ne da bi prejel kakršnokoli plačilo. Kasneje mu je uspelo pobegniti in zaprositi za azil na južnokorejski ambasadi.

Tisti delavci, ki imajo plačilo, zaslužijo le bornih sto evrov na mesec, njihovi zaposlovalci pa severnokorejski vladi za njihov najem plačujejo precej višje vsote.

Zaslužek gre za vojsko in nuklearni program
V poročilu Združenih narodov je tudi zapisano, da Severna Koreja z izkoriščanjem delovne sile zasluži 1,2–2,3 milijarde letno. Večina zaslužka naj bi bila porabljena za državni vojaški in nuklearni program.

Vlade držav, v katerih se severnokorejski delavci borijo za življenje, naj bi te zlorabe sicer prijavile, vendar Združeni narodi opozarjajo, da ponavadi te težave preprosto le ignorirajo.

T. O.