Kitajska in Belorusija bosta organizirali skupne vojaške vaje

Beloruski predsednik in kitajski minister za obrambo. Vir: AFP

Danes se je v Minsku mudil kitajski obrambni minister Li Shangfu. Skupaj z avtokratom in beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom sta najavila načrte o krepitvi vojaškega sodelovanja med državama. 

Medtem ko je Lukašenko prepričan, da je potrebno zaščititi Belorusijo in njene državljane, je kitajski obrambni minister pojasnil, da je cilj njegovega obiska “uresničiti pomembne dogovore”.

Državi sta dosegli sporazum o vojaškem sodelovanju že marca letos, ko je Lukašenko obiskal Peking, poroča STA. Državi bosta prihodnje leto izvedli skupne vojaške vaje, sta napovedala, pri čemer je Lukašenko poudaril, da se njegova država na vojaškem področju zanaša predvsem na Rusijo in Kitajsko.

Plačanci Wagner so bili po vojaškem uporu izgnani v Belorusijo. Vir: AFP.

Lukašenko je še izjavil, da sta tako Minsk kot Peking na isti strani, ko se gre za vprašanje oblikovanja multipolarnega sveta, ki ga sicer bolj intenzivno reklamirata ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

Ruska vojaška zaveznica
Belorusija je že od samega začetka vojne ponudila svoje ozemlje na voljo Rusiji, da je lahko ta nemoteno izvajala ofenzivne vojaške operacije na ozemlju Ukrajine. Varnostna situacija v regiji se je še dodatno zaostrila po tem, ko je Belorusija na svoje ozemlje sprejela ostanke vojaške skupine plačancev Wagner. Poljska je kot odgovor na grožnjo premestila večje število vojakov in vojaške opreme na mejo, ki si jo deli z državo. Že pred tem je Rusija na Belorusko ozemlje premestila jedrsko orožje.

Ž. K.