fbpx

Kitajska in Rusija zbližali stališča o najbolj pomembnih svetovnih problemih

Vladimir Putin in Xi Jinping (foto: epa).

Kitajsko zunanje ministrstvo je tudi uradno podprlo ruska stališča o najbolj pomembnih globalnih vprašanjih, kot sta vojna v Siriji in konflikt v Afganistanu. Njuna moč v Varnostnem svetu OZN je kljub temu še vedno prešibka, da bi imeli vpliv na odločanje. 

Na zadnjem srečanju je kitajski namestnik zunanjega ministra, Li Baodong, dejal, da sta Rusija in Kitajska že dlje časa skupaj tesno sodelovali v Varnostnem svetu OZN in delili enake poglede na regionalni kot tudi globalni ravni.

Kitajska in Rusija sta tako edini “nezahodni” članici Varnostnega sveta, ki sta še dodatno zbližali stališča pri najbolj pomembnih svetovnih vprašanjih, poroča RT.

Ruska resolucija ni dobila dovolj podpore
V soboto je kitajski veleposlanik pri Združenih narodih prav tako izrazil obžalovanje, da Ruska resolucija o Siriji ni prestala glasovanja, saj jo je opisal kot “celovit, vseobsegajoč in uravnotežen dokument.” Ruski osnutek resolucije je zavrnilo devet stalnih članic, štiri so glasovale za, dve pa sta bili vzdržani. Proti resoluciji, ki so jo pripravili Francozi in predvideva območje s prepovedjo letenja nad Sirijo, pa so Rusi uporabili veto.

Kitajska je bila tako edina članica Varnostnega sveta, ki ni glasovala za ali proti osnutku francoske resolucije. Med nestalnimi članicami je enako storila še Angola, medtem ko je Venezuela sledila ruskemu zgledu in glasovala proti.

M. P.