fbpx

Kitajska komunistična partija prodira v mnoga zahodna podjetja

Foto: epa

Po novih razkritjih avstralskega medija naj bi bilo skoraj dva milijona članov komunistične partije zaposlenih znotraj velikih podjetij, agencij in farmacevtske industrije na Zahodu. Kitajski komunisti naj bi živeli in delali povsod po svetu.

Avstralski časopis Avstralec je pridobil podatke, ki so pricurljali iz podatkovne baze kitajske komunistične partije in razkrivajo, naj bi bilo v nekaterih največjih svetovnih podjetjih, bankah, univerzah in vladnih agencijah, vključujoč velika farmacevtska podjetja, ki razvijajo cepivo za novi koronavirus, zaposlenih skoraj dva milijona članov kitajske komunistične partije.

Eno največjih razkritij

Med podjetji, ki naj bi domnevno zaposlovala člane kitajske partije so Boeing, Volkswagen, farmacevtska velikana Pfizer in AstraZeneca, ter finančne institucije, vključujoč ANZ in HSBC. Kitajska komunistična partija pa naj bi se infiltrirala tudi na avstralski, britanski in ameriški konzulat v Šanghaju, saj naj bi ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino prek kitajske vladne agencije zaposlovalo lokalno osebje. Omenjena podjetja pa razkritih podatkov niso hotela komentirati.

Na seznamu imen, ki so pricurljala v javnost, je tudi šanghajski akademik Chen Hong, ki je redno obiskoval Avstralijo, dokler mu v septembru niso preklicali vizuma, saj naj bi predstavljal potencialno varnostno tveganje.

Novinarka Avstralca Sharri Markson je ob tem komentirala: “Najbolj neverjetna stvar pri tej podatkovni bazi ni to, da razkriva ljudi, ki so člani komunistične partije, ter živijo in delajo povsod po svetu, od Avstralije do ZDA in Velike Britanije, temveč je v tem, da razkriva tudi, kako partija deluje pod voditeljem Xi Jinpingom.” Podružnice komunistične partije obstajajo znotraj zahodnih podjetij. Članih teh podružnic pa, če so poklicani, odgovarjajo neposredno kitajski komunistični stranki in njenemu predsedniku, je dodala novinarka. Pri tem je rekla, da gre “za eno največjih razkritij te vrste do sedaj”.

Vse podatke naj bi s serverja komunistične partije v Šanghaju pridobili kitajski disidenti, ki so jih uporabili v protiobveščevalne namene, kasneje pa so se podatki znašli v rokah mednarodne skupine, ki se zavzema za demokratične reforme na Kitajskem, Interparlamentarnega zavezništva za Kitajsko, ter so bili zatem poslani različnim medijskim združenjem.

Foto: epa

Strokovnjaki opozarjajo

Za zdaj ni nobenih neposrednih dokazov, da je do vohunjenja že prišlo, vendar pa strokovnjaki za varnost opozarjajo, da bi občutljive informacije lahko končale pri kitajskih obveščevalnih službah. “Ko podjetja dopuščajo, da zanje delajo člani kitajske partije, s tem tvegajo krajo njihove tehnologije, ki bi lahko koristila Kitajski pri razvoju novega orožja,” je za avstralski časopis opozoril eden od strokovnjakov. “Predstavljajte si, da bi član partije sodeloval pri novem projektu avstralske podmorniške flote in pridobil tehnične podatke o zmogljivosti podmornic. To bi dalo kitajski mornarici ogromno prednost, hkrati pa bi ogrožalo življenja Avstralcev”, je še dodal.

Andrej Sekulović