Kitajska v strahu pred drugim valom okužb novega koronavirusa! Drakonski ukrepi na severovzhodu države!

Testiranje na COVID-19 na Kitajskem (foto: EPA)

Na Kitajskem so potem, ko so zaznali povečanje števila okuženih s koronavirusom v dveh mestih na severovzhodu države, nemudoma uvedli stroge omejitve gibanja. Odločen odziv naj bi bil posledica strahu, da gre za drugi val okužb s covid-19 na Kitajskem.

Kitajske oblasti so v mestih Jilin, ki šteje 4,4 milijona prebivalcev in Shulanu, ki šteje okoli 700 tisoč prebivalcev, v provinci Jilin na severovzhodu države, uvedli stroge omejitve gibanja. Provinca Jilin na jugu meji s Severno Korejo, na vzhodu pa z Rusijo.

“Z namenom, da bi ustavili širjenje koronavirusa, smo se odločili za vzpostavitev nadzornih ukrepov v urbanem delu Jilina,” je v sredo 13. maja 2020 za lokalne medije po pisanju RT povedal namestnik župana Gai Dongping.

Zaprtje Shulana
Shulanski župan Jin Hua je v ponedeljek, 11. maja 2020 povedal, da se nahajajo v vojnem stanju. V Shulanu so preko vikenda zabeležili 14 novih primerov, v Jilinu šest, za pet primerov okužbe verjamejo, da so prišli iz Shulana. Kitajske oblasti so Shulan že označile za visokorizično območje, za zdaj edino tako na Kitajskem. Oblasti so zaprle javna mesta, meščanom pa je ukazano, da ostanejo doma. Shulan bo po pisanju Business Insider zaprt vse do konca maja.

Zaskrbljujoče naj bi bilo dejstvo, da se mesto Wuhan nahaja več sto kilometrov daleč od Jilina, kar daje misliti, da bi se lahko koronavirus širil tudi na kakšnem drugem mestu. Glavnega tajnika Kitajske komunistične partije v Wuhanu Zhanga Yuxina so potem, ko se je v eni mestni četrti pojavilo šest novih primerov nemudoma zamenjali zaradi “slabega obvladovanja virusa”.

Vsekakor odločni ukrepi Kitajske v boju s covid-19 dajejo slutiti, da jemljejo novi koronavirus z veliko več resnosti kot pa marsikje drugje po svetu.

Ivan Šokić