fbpx

Ko ne gre z ladjami, pa z letali! NVO za ilegalne migrante na Lezbosu organizira lete v Nemčijo!

Foto: epa

Nemška migrantska nevladna organizacija “Mission Lifeline” si prizadeva, da bi zbrala dovolj denarja, da bi lahko pripeljala mnogo migrantov iz Grčije v Nemčijo. Po navedbah tiskovne predstavnice organizacije je nevladni organizaciji uspelo zbrati približno 55 tisoč  evrov v nekaj dneh, odkar so prvič objavili svoj načrt.

Denar želijo porabiti za plačilo dveh ločenih letov, ki bi iz grških migrantskih centrov prepeljal približno 150 migrantov v Nemčijo. V primeru izvedbe bodo postali nekakšen migrantski taksi med grškim otokom Lezbosom in Berlinom.

Potrebujejo dovoljenje pristojnega ministrstva
Zaenkrat je prizadevanje nevladne organizacije oviralo nemško zvezno ministrstvo za notranje zadeve, od katerega organizacija potrebuje dovoljenje za letenje migrantov iz Grčije. Nemška vlada sicer ni edina nacionalna vlada, ki jo “Mission Lifeline” poskuša prepričati, da sprejme migrante iz grških taborišč. Organizacija trenutno druge države članice Evropske unije prepričuje, da storijo enako, poroča Junge Freiheit.

Foto: epa

Organizacija navaja, kako bi izbruhi virusa v taboriščih “povzročili nešteto smrti”, čeprav nimajo trdnih podatkov, s katerimi bi podprli take trditve. Nemško zvezno ministrstvo za notranje zadeve je nevladnim organizacijam odsvetovalo samovoljni in nerealistični pristop glede prosilcev za azil v že tako napetih razmerah na grških otokih.

Prejšnji mesec je nemška vlada sicer zatrdila, da bo sprejela nekaj otrok brez spremstva ali bolne mladoletne migrantke iz grških taborišč. Kljub tem trditvam je bilo mogoče od 50 migrantov, ki so pred kratkim pristali v Nemčiji, videti le štiri dekleta. Verjetno nikoli ne bomo vedeli, ali so priseljeni migranti moškega spola dejansko bolni in mlajši od 14 let.

Mladoletnost velikokrat pod vprašajem

Lansko jesen je raziskava, ki jo je opravil Inštitut za sodno medicino v Münstru, razkrila, da je skoraj polovica migrantov, ki so trdili, da so mlajši od osemnajst let, dejansko odraslih. V raziskavi so raziskali starost 600 tako imenovanih “mladoletnikov brez spremstva”, katerih starost je bila pod vprašajem. Kar so ugotovili raziskovalci, je bilo šokantno. Med 600 mladoletniki brez spremstva, ki so bili zdravniško pregledani, je bilo kar 40 odstotkov odraslih, poroča Voice of Europe. Večina teh moških je bila iz Afganistana, Eritreje, Alžirije in Gvineje.

Hana Murn