fbpx

Ko življenje postane nočna mora: Na Švedskem tolpa migrantskih otrok ustrahuje vrstnike do te mere, da se ti bojijo stopiti iz svojih domov!

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Življenje v švedskem kraju Grums se je za tamkajšnje prebivalce z množičnim prihodom migrantov sprevrglo v nočno moro. Grožnje s posilstvom, pretepi s palicami in obmetavanje s kamenjem s strani tolpe migrantskih otrok so postali vsakdanjik švedskih otrok, ki si ne upajo več ven.

Stanovalci v kraju Grums na Švedskem svojih otrok ne spuščajo več iz stanovanj, tolpa migrantskih otrok, starih od 8 do 12 let, je namreč lani poleti začela ustrahovati sosesko, od takrat pa se je življenje v tem kraju sprevrglo v nočno moro. Ena izmed mater je za časopis povedala: “V otroke so metali kamenje, pretepali so jih z jeklenimi cevmi, dokler niso pričeli krvaveti. Najhujše je bilo davljenje enega izmed otrok, ki je končal z znamenji. Pričeli so groziti tudi s posilstvi.”

Starši so se po pomoč obrnili na združenje najemnikov
Dve izmed mater sta se po pomoč obrnili na lokalno združenje najemnikov, ki pa je poslalo dopis lokalni policiji, socialni službi in stanovanjskemu podjetju Grumsbostäder, v katerem je zahtevalo ukrepanje proti vse bolj nevzdržni situaciji: “Tisti, ki povzročajo probleme in nasilje, so otroci novih migrantov. To je razlog, da so sosedi pričeli ugotavljati povezave med problemi in ksenofobnimi pogledi. Dolgoročno bo to rezultiralo v segregaciji soseske, kjer se bodo stanovalci delili na naše in njihove.”

Foto: iStock

Švedska policija proti tako mladim otrokom ne more ukrepati
Kljub resnosti poškodb otrok, ki so se že zgodile kot posledica nasilja, pa zaenkrat nihče še ni podal policijske prijave. Nekateri namreč menijo, da policija ne more ukrepati proti otrokom, ki imajo le osem let. Zaradi dogajanja je zaskrbljen tudi lokalni policist Lennart Hynynen: “Nisem seznanjen z vsemi dejstvi, a glede na to, kar sem slišal, je situacija zaskrbljujoča. V vseh letih v vlogi policista še nisem naletel na tako mlade otroke, ki bi bili tako nasilni.” Policist sicer potrjuje, da policija nima moči direktnega ukrepanja v takšnih primerih, saj so otroke dolžni predati socialni službi.

Fotografija je simbolična. (Foto: YouTube)

Tudi starši se ne upajo soočiti z nasilnimi migrantskimi otroki
Kot še poroča Voice of Europe, nekateri prebivalci ne le, da ne upajo več spuščati otrok iz svojih stanovanj, pač pa se tudi sami ne upajo soočiti z migrantskimi otroki. Ena izmed mater je povedala, da se bojijo maščevanja, v poštne nabiralnike odmetavajo smeti, na piko vzamejo njihove otroke, ko so sami, ali pa se z ženskami zaradi njihovega spola enostavno ne želijo pogovarjati in jih popljuvajo.

Rok Krajnc