fbpx

Koalicijski partnerji Angelo Merkel stisnili v kot: Migrante bodo začeli pošiljati nazaj še danes, če ne bo …

Angela Merkel in Horst Seehofer. Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel bo očitno prisiljena v nujne pogovore z voditelji Evropske unije, saj njena vlada v nasprotnem primeru napoveduje popolno obstrukcijo, kar se tiče migrantske politike, kar lahko vodi v propad nemške vlade. Koalicijski partnerji CSU v celoti nasprotujejo njeni migrantski politiki odprtih vrat ter ji grozijo, da bodo izgnali vse migrante, ki so prijavljeni v drugih državah. Ta poteza bi lahko bila žebelj v krsto Angele Merkel, ki nemško vlado vodi že 13 let. 

Angela Merkel je prisiljena združiti evropske moči, da se skupno spopadejo z migrantsko krizo, ki je v številnih državah povzročila ogromno neprijetnosti. Poleg tega pa se nad njo vrši ogromen pritisk, saj večina njenih ministrov nasprotuje politiki odprtih vrat za valove migrantov, ki derejo v Nemčijo. Spomnimo se samo največjega leta 2015. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert je v zvezi s tem na Twitterju zapisal: “Seveda ima nemška vlada pogovore v zvezi s tem z več državami članicami.”

Države Evropske unije naj bi bile sicer močno razdeljene, kako ravnati z ogromnim številom ljudi, ki pobegnejo pred različnimi neugodnimi razmerami, predvsem z Bližnjega vzhoda, poroča Daily Mail, ter za primer navaja ladjo z migranti iz Libije, ki ji Matteo Salvini ni dovolil, da bi se zasidrala v Italiji, prav tako so jo zavrnili na Malti. Tuji mediji ob tem pretiravajo, kako so ekonomskim migrantom iz Afrike tekle solze sreče, ko se jih je usmilil španski premier Pedro Sanchez in jih spustil v svojo državo.

CSU ima za Nemčijo svoje načrte, ki se očitno razlikujejo od tistih, ki jih ima CDU Angele Merkel. Sestrska stranka tako zahteva, da Nemčija nemudoma vrne vse migrante, ki so že registrirani v drugih državah Evropske unije.

Če bodo vztrajali na tem stališču, bo to pomenilo moralno spodkopavanje avtoritete Angele Merkel, pišejo tuji mediji. Eden njenih najbolj glasnih kritikov je notranji minister Horst Seehofer, ki nikakor ne soglaša s politiko odprtih vrat za migrante, zato ni čudno, da se v Nemčiji že ugiba, ali razkol glede migrantske politike pomeni konec zavezništva med CDU in CSU. Seehofer je za nedeljski Bild povedal: “Nihče v CSU noče uničiti kanclerke, razbiti parlamentarne zveze CDU / CSU ali razbiti koalicije. Želimo samo rešitev za vrnitev migrantov.” Merklova pa je že prosila CSU, da ji dajo dva tedna, v katerih bo lahko pripravila bilateralne dogovore z nekaterimi državami, kot sta Italija in Grčija. Dogovor naj bi bil podoben dogovoru med Turčijo in EU leta 2016.

J. G.