fbpx

Kolone migrantov terorizirajo Gorski kotar: Skupine oborožencev ropajo hribolazce, mimoidoče in vdirajo v vikende!

Fotografija je simbolična (Foto: Twitter)

Na Hrvaškem so kamere v gozdovih ujele kolone ilegalnih migrantov, ki se premikajo proti Sloveniji. Nekateri od ilegalnih migrantov so bili oboroženi z mačetami, medtem ko naj bi po trditvah avtorja objave spornih fotografij nekateri celo nosili puške, ki so jih ukradli iz lokalnih lovskih koč.

“Žalostno je, da želijo mnogi zatajiti resnično stanje glede vdora ilegalnih migrantov na področje Hrvaške,” je na Facebooku zapisal znani gorski vodnik Tomislav Majnarić iz Delnic in priložil več fotografij ilegalnih migrantov, ki so jih posnele kamere na gozdni poti med Mrkopljem in Brestovo Drago.

Na fotografijah so jasno razvidni ilegalni migranti, nekateri med njimi tudi oboroženi z mačetami. “Tu je samo nekaj slik ene nadzorne kamere s področja Mrkoplja. Poglejte kaj je posnela samo ena kamera na samo eni lokaciji,” je zapisal Majnarić v odziv na pisanje Novega lista, kjer so javnost prepričevali, da problem z migranti ne obstaja in da ilegalnih migrantov ni.

Posnetki, ki jih je objavil Majnarić so po poročanju Slobodne Dalmacije nastali 10., 12. in 13. septembra 2020, ena od fotografij pa je bila posneta 25. oktobra 2020. Majnariću je objavljene posnetke priskrbel prijatelj, ki se ni želel izpostavljati v javnosti, zaradi strahu da bi zaradi tega v službi občutil posledice. Po trditvah Majnarića lokalno prebivalstvo Gorskega kotarja živi v strahu, medtem pa lokalne oblasti javnost v sodelovanju z mediji prepričujejo, da problemov z migranti ni.

“Te skupine ropajo planince, naključne mimoidoče… Vsi so oboroženi s hladnim ali strelnim orožjem. Vdirajo v vikend hiše, ker pa je v teh krajih veliko lovcev, najdejo puške, ki jih med drugim vzamejo s seboj,” je povedal Majnarić. “Poznam planince, ki so jih oropali,” je priznal Majnarić in razkril, da so nekaterim planincem razbojniški ilegalni migranti celo nože pristavljali pod vrat in jim grozili s smrtjo. Razbojniki kradejo mobitele, oblačila in denar. Hrane se vpadniki več ali manj izogibajo, ker ne marajo svinjine.

Migranti nekaj na kar se moramo prilagoditi?
Po Majnarićevem mnenju je vprašanje migrantske krize v celoti zasenčila koronakriza. Odgovorni vedo kaj se dogaja, a ne reagirajo. Ljudje so ob tem izgubili zaupanje v policijo. Vdori v vikend hiše, kraje vozil in ostali kriminal migrantov je postal nova normalnost s katero se je bilo lokalno prebivalstvo prisiljeno sprijazniti. Policija poroča, da da je prišlo do zmanjšanja nelegalnih migracij v primerjavi z letom 2019, Majnarić opozarja, da so ljudje enostavno nehali prijavljati primere nastale škode, saj so uvideli, da so ilegalni migranti nedotakljivi. Še v primeru ko jih policija ulovi, je edini ukrep zanje izgon v Bosni in Hercegovino, od koder čez nekaj dni ponovno prečkajo mejo in nadaljujejo svojo pot preko Hrvaške. Vso nastalo škodo, ki jo povzročijo ilegalci, pa morajo poravnati prebivalci sami. Čemu potem sploh klicati policijo, se sprašuje Majnarić.

Ilegalni migranti v hrvaških gozdovih (foto: Tomislav Majnarić, Facebook)

Migranti se medtem po gozdovih premikajo v skupinah od 20 do 50 ljudi. Če se domačini uprejo, vedo, da bodo sami morali odgovarjati za kakršnekoli posledice. Država bo namreč zaščitila ilegalne migrante, čeravno so oboroženi z mačetami in puškami. Medtem pa župan občine Mrkopalj Josip Brozović vztraja, da migrantska kriza ni tako strašen problem, temveč se je tako kot s korono enostavno treba naučiti živeti z migranti, ki ropajo, kradejo, ustrahujejo in grozijo.

Ivan Šokić