fbpx

Komunistična Kitajska pripravlja razkritje nevidnega jedrskega bombnika, ki je sposoben doseči Los Angeles!

Foto: Printscreen

Ameriški predsednik Donald Trump se pripravlja na pospeševanje deglobalizacije in sicer tako, da bo z uvedbo novih tarif prispeval k odstranjevanju kritičnih dobavnih verig s Kitajske. V poletnih mesecih je pričakovati stopnjevanje napetosti med Washingtonom in Pekingom, saj je očitno, da razvoj pandemije in gospodarski zlom poglabljata geopolitične napetosti med državama.

V odzivu na naraščajoče napetosti se je Kitajska odločila, da bo proti koncu leta razkrila nov nadzvočni bombnik Xian H-20. Bombnik naj bi prvič javno predstavili novembra na letalskem šovu v mestu Zhuhai, poroča South China Morning Post. Vir je namreč izdal, da se pričakuje, da bo letalski šov postal platforma za spodbujanje promocije Kitajske in njenega uspeha pri nadzoru pandemije. Zunanjemu svetu želijo sporočiti, da okužbe niso imele velikega vpliva na kitajska podjetja v obrambni industriji.

Napetostim z Washingtonom se ne bo moč izogniti
Nedvomno bo omenjeni bombnik povečal napetosti z Washingtonom, saj lahko s hipersoničnim in jedrskim orožjem doseže Havaje ali Los Angeles. Avstralija, Japonska, Guam, Filipini in Korejski polotok so druga območja, na katera bi bombnik lahko udaril z zračnimi raketami ali pametnimi bombami. Potrebno je omeniti, da so na mnogih teh območjih ameriške vojaške baze.

Kitajski predsednik Xi Jinping (Foto: epa)

Nevidni bombnik ima domet približno 8.500 kilometrov, poroča Zero Hedge. Glede na to, da je vse strateške bombnike mogoče uporabiti za dostavo jedrskega orožja, se poraja vprašanje, kako je mogoče, da Kitajska trdi, da sledi nacionalni obrambni politiki, ki je povsem obrambne narave, potem pa na površje pride s tako ofenzivnim orožjem? Do prihoda bombnika tako prihaja v času, ko se dvigujejo napetosti v Tajvanski ožini in Južnokitajskem morju.

Hana Murn