fbpx

Končana 12-letna vladavina zakoncev Kirchner

Foto: STA

Argentinci bodo danes na splošnih volitvah izbirali novega predsednika, s tem pa se bo zaključila 12-letna vladavina Kirchnerjev.

Predsednica Cristina Fernandez de Kirchner je osvojila dva zaporedna mandata, zato po argentinskih zakonih ne more kandidirati znova. Že pred njeno vladavino pa je svoj predsedniški mandat odslužil njen zdaj že pokojni soprog Nestor.

Levosredinski kandidat v vodstvu
Daniel Scioli, predsedniški kandidat, ki ga je kot svojega naslednika podprla Kirchnerjeva, je sodeč po javnomnenjskih raziskavah trenutno v vodstvu pred ostalimi kandidati. Med šestimi kandidati namreč Scioliju napovedujejo skoraj 40-odstotno podporo, največjega tekmeca pa mu sicer predstavlja župan Buenos Airesa Mauricio Macri, kandidat desnosredinske koalicije Spremenimo.

Scioli naj bi sicer imel bolj spravno naravnan odnos do vlade kot zakonca Kirchner, ki sta bila deležna številnih očitkov glede prevelike avtoritarnosti in premajhne pripravljenosti na konsenz. Predsednik države je v Argentini namreč tudi predsednik vlade, ki jo tudi imenuje.

Za zmago na volitvah mora kandidat v prvem krogu volitev dobiti več kot 45 odstotkov glasov ali vsaj več kot 40 odstotkov z vodstvom najmanj desetih odstotnih točk pred najbližjim tekmecem, poroča BBC.

N. K.