fbpx

Konec obrednega klanja v Avstriji

Foto: Epa

Iz trgovske verige Spar v Avstriji so sporočili, da bodo prenehali prodajati meso halal, ki je zaklano v skladu z načeli islamskega prava. Za ta ukrep so se odločili zaradi ksenofobnih in islamofobnih komentarjev po samo dveh tednih prodaje.

Kot lokalno živilsko podjetje za vse skupine ljudi v Avstriji smo žalostni in pretreseni nad tonom razprav, a prevzemamo posledice,” je na svoji spletni strani in prek družbenega omrežja Facebook sporočil avstrijski Spar. Dodali so, da je certifikat za halal meso vedno pomenil, da so pred zakolom živali uspavali, razlika z vsemi ostalimi zakoli je bila le, da so med zakolom izrekli molitev.

Žival mora izkrvaveti
Halal je način zakola živali, ki izhaja iz arabske besede halal in pomeni čisto, dobro oziroma tisto, kar je dovoljeno uživati. Po islamski tradiciji mora žival pri zakolu izkrvaveti, ne da bi jo predhodno omamili.

Avstrijska muslimanska skupnost je tokrat dovolila tudi omamljanje. Poskusno prodajo dveh mesnih produktov so pričeli v novembru v dvajsetih dunajskih podružnicah, kjer so večje muslimanske skupnosti. Podoben poskus so zastavili že pred leti, a so prav tako zaradi pritožb prenehali s programom.

Očitki, da podpirajo džihadiste
Pri Sparu so se za umik odločili zaradi nenehnih očitkov, da podpirajo džihadiste, mučijo živali in celo to, da izdelka nista dovolj halal. Zaposleni v Sparu so morali prenašati celo verbalne napade.

Pretehtali smo prihodek in škodo za ugled, zato smo se odločili, da to opustimo,” je pojasnila tiskovna predstavnica Spara. “Nismo veseli. A očitno čas za kaj takega v Avstriji še ni dovolj zrel,” je dodala.

M. P., STA