fbpx

Konec politike enega otroka na Kitajskem

Foto: epa

Kitajska vladajoča komunistična partija je danes uradno sporočila, da bodo odslej vsi pari lahko imeli dva otroka. Dosedanjo politiko enega otroka ukinjajo zaradi staranja prebivalstva in krčenja delovne sile. V skoraj 40 letih so preprečili okoli 400 milijonov rojstev.

Politiko enega otroka je kitajska komunistična partija uvedla leta 1979 kot odgovor na prehitro naraščanje prebivalstva. S tem ukrepom je večini parov onemogočila imeti več kot enega otroka. Strokovnjaki ocenjujejo, da so s to politiko preprečili okoli 400 milijonov rojstev v vsem času izvajanja.

Hude kazni za kršitelje
Izvajanje zakonodaje je nadzorovala posebna vladna komisija. Kot poroča BBC, so pare, ki zakona niso spoštovali, doletele različne sankcije. Možne so bile denarne kazni, izguba službe ali celo prisiljen splav. V zadnjih letih pa je bilo že moč opaziti nekatere spremembe v zakonodaji. V nekaterih provincah so že dovolili več kot enega otroka, saj jim je začelo primanjkovati delovne sile.

Staranje prebivalstva in krčenje delovne sile
Glavni razlogi za ukinjanje te politike pa so gospodarski. Kitajska, ki velja za drugo največje gospodarstvo sveta, se sooča s staranjem prebivalstva in posledično s krčenjem delovne sile. Pojavlja se tudi velika neenakost spolov. Odločitev o spremembi zakonodaje so sporočili na trenutnem plenumu kitajske komunistične partije.

M. G.