fbpx

Konec sprenevedanja: Ruska vojska na vzhodu Ukrajine uporablja vojaške plačance zločinske paravojske Wagner

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Rusija je dolga leta zanikala povezavo z vojsko vojaških plačancev, ki jo poznamo pod imenom Skupina Wagner. Gre za sklop več varnostnih podjetij, ki sodelujejo v številnih svetovnih konfliktih, domnevno neodvisno, za denar, a vedno na strani ruskega interesa. Zaradi zadnjega razkritja britanskih obveščevalcev to sprenevedanje ni več mogoče. Wagner se bori, z ramo ob rami, ob regularnih enotah ruske vojske. 

“Ruska privatna vojaška družba se že od marca naprej, v koordinaciji z rusko vojsko, izvaja operacije na vzhodu Ukrajine. Wagnerju so bila verjetno dodeljena odgovornost za določen sektor frontne črte, na podoben način kot regularnim enotam,” je britansko ministrstvo za obrambo zapisalo v izjavi za javnost.

Gre za veliko spremembo, so še zapisali, saj je Wagner do sedaj izvajal misije, ki so bile ločene od nalog regularne vojske, pogosto zahtevnejše in tudi prikrite. Takšne, ki bi lahko imele negativne posledice na javno mnenje, ali že tak načet ugled Rusije v svetu.

Sporočilo še navaja, da je bilo vodstvo v to potezo najverjetneje prisiljeno zaradi pomanjkanja vojaških kadrov (predvsem pehote) in da ne bo imelo velikega vpliva na izid vojne.

Mednarodni mediji navajajo, da gre verjetno za najbolj kompetenten del sil, ki se ta trenutek bori na vzhodnem bojišču, a da je njihova kompetenca premo sorazmerna z brezobzirnostjo, ki jo imajo do lokalnega prebivalstva, ki so po poročanju na dnevni ravni žrtev vojnih zločinov. Omeniti je še potrebno, da prisotnost plačancev na bojišču vpliva na uradne številke žrtev na ruski strani. Ta njihovih žrtev ne beleži, saj jih k temu ne obvezuje zakon.

Mali zeleni možje
Svetovna javnost je Wagner prvič spoznala v začetku sovražnosti v Ukrajini, leta 2014, ko so se med februarjem in marcem istega leta na Krimu pojavile neidentificirane vojaške enote, ki so prve okupirale letališče v Simferopolu, parlament in večino vojaških baz širom Krima. Poimenovanje “neznanih” vojakov so skovali prebivalci Krima. Danes je jasno, da so polotok okupirale združene enote skupine Wagner in specialne enote ruske vojske Spetsnaz iz brigade VDV. Pripadniki slednje brigade so bili tudi prvi, ki so v obliki padalskega desanta napadli Ukrajino februarja letos.

“Mali zeleni možje” med okupacijo Krima. (Vir: Wiki Commons)

Andrej Žitnik