fbpx

Korejci bi na Poljskem gradili jedrske elektrarne: Gre za del realizacije programa zelene politike

Jedrska elektrarna v Južni Koreji. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Korejski koncern bi na Poljskem zgradil šest jedrskih reaktorjev, in sicer v sklopu poljske energetske politike do leta 2040 ter programa poljske jedrske energije (PPEJ). 

Izvedbo projekta je ponudilo podjetje KNHP (Korea Hydro&Nuclear Power). Reaktorji tipa APR1400 izpolnjujejo kriterije navedene v poljskih programih in bi skupaj dosegli moč 8,4 gigavata. KNHP sicer bazira na več kot 50-letnih izkušnjah pridobljenih tako doma kot v tujini, kjer je uspešno gradila svoje jedrske elektrarne, poroča Polonia Christiana.

Prav zato je korejsko podjetje več kot primerno za prenos svojega znanja in izkušenj na poljska tla. Izgradnja novih jedrskih elektrarn lahko pomaga v boju proti klimatskim spremembam in povečati obseg razogličenja energetike. Obenem bi Poljska osvojila znanje izgradnje jedrskih elektrarn ter posledično tehnološko samozadostnost.

Jedrska elektrarna. Fotografija je simbolična. (Foto: wikimedia commons)

Poljska energetska politika do leta 2033 predvideva odprtje prvega bloka jedrske elektrarne z močjo okoli 1-1,6 GW. Naslednje bi sledile v časovnih razmakih 2-3 leta. Skupno je predvidena izgradnja šestih blokov z zmogljivostjo 9 GW. Tudi premier Janez Janša je na podnebnem vrhu v Glasgowu poudaril pomen opustitve premoga in nafte ter uporabe jedrske energije kot prehodne rešitve.

Domen Mezeg