Korona ponovno divja po Italiji

Foto: epa

Videti je bilo, kot da je virus covida-19, ki nam je več kot dve leti krojil življenja, le še slab spomin iz preteklosti. A smo se očitno prehitro veselili. Iz Italije poročajo o močnem povečanju obolenj s koronavirusno beleznijo, viša se tudi število smrti.

Po približno dveh mesecih precejšnje stabilnosti števila novih tedenskih primerov covida-19 – ki je v Italiji od sredine junija so sredine avgusta nihalo med 3446 in 6188 – je štiri zaporedne tedne prišlo do znatnega višanja kroženja virusa. V petih tednih med 10. avgustom in 13. septembrom se je število novih tedenskih primerov povečalo za skoraj petkrat, in sicer s 5.889 na 30.777, stopnja pozitivnih brisov se je povečala s 6,4 na 14,9 odstotka, 7-dnevno premikanje povprečje z 841 primerov/dan pa na 4.397 primerov/dan, incidenca pa s šestih na 52  primerov na 100 tisoč prebivalcev.

Prav tako se je v zadnjih štirih tednih več kot podvojilo tudi število smrti. Hospitalizacije so se z minimuma (697), doseženega 16. julija, do danes (2378) več kot potrojile, na intenzivni negi pa z minimuma (18) 21. julija narasle na 76 .

Številke so podcenjene

To so glavni podatki tedenskega spremljanja fundacije Gimbe. ” Številke so res nizke” , komentira Nino Cartabellotta, predsednik Gimbe, “vendar so tudi precej podcenjene v primerjavi z dejanskim vplivom kroženja virusa, ker sistem spremljanja zlasti po razveljavitvi obveznosti izolacije za pozitivne subjekte z zakonodajno uredbo 105/2023 dejansko v veliki meri temelji na prostovoljni osnovi. Dejansko je po eni strani predpisovanja brisov pri ljudeh z respiratornimi simptomi zdaj manj, po drugi strani pa se na epidemiološko službo s široko uporabo domačih antigenskih testov pozitivnost sporoča le občasno”.

Kot poroča Gimbe, podrobna analiza pokaže, da se je v zadnjih štirih tednih virusno kroženje povečalo v vseh regijah in avtonomnih provincah. Glede na zadnjo nacionalno posodobitev podatkov iIntegriranega nadzora covida-19 Višjega inštituta za zdravstveno varstvo (ISS) v primerjavi z razdelitvijo po starostnih skupinah z izjemo skupine 0–9 let, v kateri je 22 primerov na 100 tisoč prebivalcev, incidenca postopoma narašča po starostih: od 10 primerov na 100 tisoč prebivalcev v starostni skupini 10–19 do 78, v starostni skupini 70–89 do 83, in pri starejših od 90 let. Porazdelitev odraža več testiranja z naraščajočo starostjo, kar potrjuje dejavnike podcenjevanja virusnega kroženja.

Širi se različica Eris

Kar zadeva različice, vse pripadajo družini omikron. V zadnjem poročilu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) z dne 7. septembra 2023 se ne poroča o “različicah, ki vzbujajo skrb” , ampak le o “različicah, ki nas zanimajo” . V Italiji zadnja hitra raziskava ISS, izvedena na vzorcih, prijavljenih od 21. do 27. avgusta 2023, poroča o prevladujoči različici EG.5, tako imenovani Eris, v 41,9 odstotka, ki se hitro širi v Evropi, ZDA in Aziji. “Dokazi, ki so na voljo – pojasnjuje predsednik Cartabellotta – kažejo, da ima Eris večjo sposobnost, da se izogne ​​imunskemu odzivu zaradi cepljenja ali naravne okužbe, kar daje prednost njenemu hitremu širjenju. Do danes ni študij o večjem tveganju resne bolezni Eris.” V zvezi s kampanjo cepljenja poročilo Gimbe poudarja, da je bilo posodabljanje nadzorovanja širjenja virusa prekinjeno 1. septembra 2023. Posledično ni mogoče poročati o rednih posodobitvah, ampak le opozoriti, da je dajanje cepiv v bistvu ostalo kot primarni cikel kot obnovitvena zdravila.

Tudi v Sloveniji porast

Splošna bolnišnica Celje je zaradi vdora okužbe z novim koronavirusom z včerajšnjim dnem prepovedala obiske pacientov, ki se zdravijo na kardiološkem oddelku. Ukrep prepovedi obiskov bo veljal do preklica, so sporočili iz Splošne bolnišnice Celje. Enak ukrep je od sobote v veljavi na centru za geriatrično medicino v sklopu Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Spomnimo, da je premier Robert Golob dal obljubo, ki se je bodo držali. “Kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja,” je bil jasen in dodal, “da se moramo navaditi živeti s covidom brez obveznega cepljenja. In kot družba se moramo navaditi živeti s covidom brez zapiranja šol. Vse to je mogoče,” je povedal.

Ker pa smo bili petemu valu priča poleti, smo takrat po besedah Goloba imeli na voljo dve naravni zdravili: sonce in morsko slano vodo. “Vsi gremo lahko na morje in se tam pozdravimo, se ne šalim,” je dodal povsem resno.

Medtem ko je po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije število covidnih bolnikov po svetu v zadnjem mesecu naraslo za 80 odstotkov, Nacionalni inštitut za javno zdravje ne beleži intenzivnega širjenja koronavirusnih okužb. Smo priča isti dinamiki, o kateri poročajo v Italiji, da se ljudje testirajo le prostovoljno in tudi prostovoljno poročajo o okužbi, medtem ko je ogromno prikritih okužb? Različica Eris je gotovo tudi že pri nas, saj se je že pošteno zakoreninila na evropski celini.

I. K.