fbpx

Putin zavrnil menjavo Medvedčuka za ukrajinske vojake in posvaril Ukrajince, naj “zaklepajo vrata ponoči”

Viktor Medvedčuk (foto: epa)

Ukrajino je ruska stran posvarila, naj bo previdna, potem ko je ta v torek aretirala proruskega politika Viktorja Medvedčuka. Medvedčuka Kremelj ni želel zamenjati za zajete ukrajinske vojake in je obenem posvaril, da bi se lahko že kmalu v zaporu znašli tisti, ki ga zadržujejo, poročajo STA.

Viktor Medvedčuk – vidni proruski poslanec je bil s strani ukrajinskih oblasti aretiran. Gre za v preteklosti enega najvplivnejših ukrajinskih politikov ter hkrati enega najbogatejših ljudi v Ukrajini, ki zaradi tesnih vezi z Moskvo velja za zelo kontroverzno osebnost, med drugim naj bi bil ruski predsednik Vladimir Putin tudi boter njegovi hčerki. Medvedčuk je nekaj dni po ruski invaziji v Ukrajini pobegnil iz hišnega pripora, sedaj pa so ga ukrajinske sile v posebni operaciji prijele. Lani je bil proti njemu v Ukrajini sprožen postopek zaradi izdaje in poneverb, obtožbe sam zanika.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob prijetju Medvedčuka objavil njegove fotografije na Telegramu, v ukrajinski uniformi in z rokami v lisicah in Rusiji ponudil njegovo zamenjavo za zajete ukrajinske vojake, s čimer je izzval ostro reakcijo Moskve. Prvi se je odzval nekdanji predsednik in premier Rusije, tako za njim pa namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev, ki je ukrajinske oblasti označil za spake, ki želijo iz Medvedčuka izsiliti priznanje in nadaljeval: “Ti ljudje bi morali paziti in ponoči dobro zaklepati vrata, da ne bodo sami postali tisti, ki se jih bo izmenjevalo,” je bil oster Medvedjev.

Kremelj naj bi po besedah tiskovnega predstavnika Dimitrija Peskova  pozorno spremljal usodo Medvedčuka in k temu pozval tudi evropske politike, “glede na to, da jih vedno tako močno skrbi svoboda govora”. Postopek proti njemu je označil kot politično motiviran, hkrati pa zavrnil možnost izmenjave, saj da gre za “ukrajinskega državljana in tujega politika”, poroča STA.

Tanja Brkić