“Kristjane bi bilo treba obglavljati, dokler jih ne iztrebimo”

Foto: Twitter

“Kristjane bi bilo potrebno kaznovati s smrtjo, vse dokler jih ne iztrebimo. Potrebno jim je odrezati glave,” trdi mladi Savdijec na posnetku, ki so ga posneli s skrito kamero. Posnetek je del šokantnega dokumentarca, ki prikazuje brutalni vsakdan v Savdski Arabiji.

Dokumentarni film z naslovom “Savdska Arabija brez cenzure” prikazuje nekatere tradicionalne prakse – med njimi tudi nekatere zelo brutalne, ki so še vedno del življenja v državi. V Savdski Arabiji življenje poteka po strogi interpretaciji šeriatskega prava, ki velja za enega izmed najbolj krutih na svetu. Eden izmed najbolj šokantnih posnetkov v dokumentarcu prikazuje obglavljenje ženske, ki je bila obsojena na smrt zaradi umora pastorke.

Arabci zgroženi – toda ne zaradi krutega nasilja!
Posnetek, ki je bil predhodno objavljen na spletni strani Youtube, je znotraj Saudske Arabije sprožil zgražanje, vendar ne zaradi obglavljenja, temveč zaradi tega, ker je posnetek pronical v javnost. Usmrtitve z obglavljenem so izvedene tudi kot opozorilo ostalim, ki bi lahko zašli na kriva pota. Savdska Arabija namreč nima modernega pravnega sistema, ki temelji na rimskem pravu. Družba temelji na šeriatskem pravu, ki za umor, rop, prešuštvo, čarovništvo ali odpadništvo od islama predvideva smrtno kazen.

Pogosto pa gredo celo korak dlje. Drugi šokantni posnetek prikazuje, kako  telesa obglavljenih obsojencev visijo na vrvi, razpeti med dvema žerjavoma – sredi ulice. Vse to zato, da se javno pokaže, kaj se zgodi s tistimi, ki se odločijo biti kriminalci, poroča Jutranji list.  

Ženska je (pre)drzna, če se usede za volan avtomobila 
V dokumentarcu se pojavijo tudi številne izjave nekaterih aktivistov, ki v Savdski Arabiji zaradi svojih prepričanj tvegajo svoja življenja. Ena izmed teh je Loujain al-Hathloul, borka za pravice žensk. Zaradi svojega aktivizma je prejela že številne grožnje s smrtjo, bila pa je tudi v zaporu, ker si je drznila objaviti posnetek, na katerem je videti, kako vozi avtomobil. Ni jasno, kaj se bo zgodilo z aktivisti, ki so upali javno povedati o resničnem življenju in ga posneti znotraj monarhije, ki ji vlada peščica kraljeve družine.

Kamenje, kri in trpljenje – to so njihovi zakoniki
Sicer je šeriatsko pravo znano po izredno krutih prijemih za kaznovanje ljudi. Kamenjanje ostaja v Iranu, Afganistanu, Pakistanu ter mnogih drugih muslimanskih delih sveta stalna praksa kazenskih zakonikov.
V iranskem zakoniku je zapisano, da je treba človeka, preden ga kamenjajo, zakopati v luknjo. Če se iz nje v času kamenjanja izvleče, je obtožb rešen in mu podarijo svobodo. Vendar ostaja pri tem pomembna razlika – moške je potrebno zakopati “le” do pasu, ženke pa do vratu, s čimer simbolično kažejo, da pripisujejo ženski večjo krivdo kot moškemu. Ena izmed najhujših obtožb, ki lahko doleti žensko, je prešuštvo, pri čemer je za kamenjanje dodano posebno navodilo: kamni naj bodo dovolj veliki, da prizadejejo bolečino, a hkrati dovolj majhni, da se trpljenje obtožene ne bi končalo prehitro, pojasnjujejo dokumenti Amnesty International.

A. D.