fbpx

Kritično tvitanje spravilo v zapor turškega novinarja

Fotografija je simbolična. Foto: STA

Kritiziranje oblasti s tvitanjem in pisanjem za opozicijski dnevnik so bili ‘usodni’ za večkrat nagrajenega turškega novinarja Ahmeta Sika. Enega najuglednejših turških novinarjev so pridržali zaradi ‘teroristične propagande in očrnitve turške republike, pravosodja in policije’.

Aretirali so ga na podlagi več tvitov o prepovedani Kurdski delavski stranki (PKK) in člankov za opozicijski časopis Cumhuriyet, v katerih je kritiziral turško tajno službo. Sik je avtor več knjig in eden najbolj znanih novinarjev v Turčiji. V svoji knjigi Vojska imama, objavljeni leta 2011, je opisal, kako so se podporniki verskega voditelja Fethullaha Gülena infiltrirali v turško administracijo in ustvarili zavezništvo z vladajočo stranko, ki se je nato razdrlo. Med letoma 2011 in 2012 je bil Ahmet Sik v času preiskave tako imenovanega domnevnega načrtovanja državnega udara Ergenekon več kot leto dni v zaporu.

Aretirali so me. Zaradi tvita bom stopil pred tožilce,” je zapisal Sik na tvitu.  

Aktivisti so zaskrbljeni zaradi slabšanja razmer za novinarje v Turčiji vse od poskusa državnega udara julija letos. Po podatkih platforme za neodvisno novinarstvo P24 je bilo v Turčiji v času izrednega stanja aretiranih že 118 novinarjev, od tega 80 v povezavi z državnim udarom. Turška policija je oktobra letos aretirala odgovornega urednika časnika Cumhuriyet Murata Sabuncuja in še osem drugih zaposlenih. Za 13 novinarjev tega časnika so izdali priporne naloge. Časnik Cumhuriyet so preiskovali zaradi domnevnih povezav z v ZDA živečim klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga oblasti krivijo za julijski spodleteli državni udar v Turčiji. Časopisu očitajo tudi povezave s prepovedano Delavsko stranko Kurdistana (PKK).

B. J., STA