fbpx

Krvava božična vigilija v Nigeriji: Islamisti umorili 11 kristjanov in požgali cerkev!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Pripadniki skrajne islamistične grupacije Boko Haram so v Nigeriji pomorili vsaj enajst kristjanov, požgali cerkev in ugrabili duhovnika. Tragični dogodek se je pripetil na severovzhodu države. Na božični večer so džihadisti izbrali za cilj svoje teroristične akcije mestece, v katerem v večini prebivajo kristjani. 

Nigerijske varnostne službe so pred prazniki opozarjale, da obstaja povečana nevarnost napadov na tamkajšnjo krščansko skupnost. Zaradi tega so okrepili varovanje cerkva in domov duhovnosti. A kljub temu je prišlo do terorističnega napada v kraju Pemi v zvezni državi Borno, ki so ga zagrešili izvrstno oboroženi fanatični borci, ki so vdrli v mesto s tovornjaki in motorji. Šef lokalne policije Abwaku Kabu, je ob tem sporočil, da so napadli in požgali bolnišnico ter pokradli zdravila, obenem pa izropali skladišča z zalogami hrane, ki naj bi jih domačini prejeli za praznike. Za cilj so si izbrali tudi tamkajšnjo cerkev, ki so jo prav tako požgali ter s seboj odpeljali lokalnega duhovnika, poroča Polonia Christiana.

Število smrtnih žrtev bi lahko narastlo, saj so ljudje iskali zavetje v okoliških gozdovih, usoda številnih pa ostaja neznanka. Do podobnega napada v času božične vigilije, je prišlo tudi v sosednji zvezni državi Adamawa, kjer so islamisti napadli krščansko skupnost v kraju Garkida, vendar zaenkrat ni podatkov o številu žrtev. Napadalci so opustošili lekarne in pokradli zaloge živeža, zatem pa požgali domove. Zagotovila nigerijskega predsednika, da bo opravil z islamisti še vedno ostajajo zgolj neizpolnjena obljuba. Na severu države, kjer prebivajo kristjani namreč ni dovolj varnostnih sil, te ki obstajajo pa so slabo oborožene in slabo plačane. Boko Haram pa še vedno širi kot tumor, tudi v sosednji Niger, Čad in Kamerun.

Nigerijska islamistična grupacija Boko Haram, ki se preživlja s kriminalom. (Foto: Facebook)

Divjanje te skrajne islamistične grupacije pa ni nič novega. V zadnjih letih smo že večkrat poročali o strahovitih zločinih, ki jih le-ta izvaja. V nedeljo, 9. februarja letos so ubili najmanj 30 ljudi. Potnike, ki so spali v avtomobilih so žive zažgali, nato pa nadaljevali s plenjenjem, uničevanjem in požiganjem vasi. Za konec so ugrabili še ženske ter otroke in jih odpeljali v suženjstvo. V začetku decembra pa smo poročali, da ima Boko Haram na svoji strani deset tisoč borcev, ki najraje ugrabljajo deklice in jih prodajajo v suženjstvo, velik delež prihodkov pa predstavlja trgovina s slonovino. To je teroristična skupina ob kateri še ISIS deluje skoraj človeško.

Domen Mezeg