fbpx

Krvavi ramazan, mesec mučeništva: v prvih dveh tednih 364 mrtvih in 404 poškodovani zaradi terorja džihadistov

Foto: epa

Islamski teroristi so od začetka ramazana, ki je za muslimane najsvetejši mesec, izvedli približno 76 napadov v 14 državah. V prvih dveh tednih letošnjega ramazana, ki se je začel 5. maja, so džihadisti v omenjenih napadih ubili 364 ljudi. Ob tem so poškodovali še 404 osebe. Pričakovati je, da se bodo te številke dodatno povečale. 

Letošnji ramazan se je začel ob sončnem zahodu 5. maja, končal pa se bo 4. junija. Od njegovega pričetka so islamski teroristi vsak dan ubili okrog 25 ljudi ter poškodovali 30 ljudi, poroča Breitbart. Zgodilo se je že vsaj 76 napadov, kar ne čudi, glede na to, da teroristi verjamejo, da Alah še posebej nagrajuje mučeništvo v času svetega meseca.

Najbolj krvavo v Afganistanu
Samo v dveh tednih, med 6. in 19. majem, so džihadisti ubili 364 ljudi. Ob tem so poškodovali še 404 osebe. Skupno je šlo za 768 žrtev v 14 državah: Afganistanu, Beninu, Burkina Fasu, Čadu, Egiptu, Iraku, Pakistanu, Keniji, Somaliji, Libiji, Maliju, Nigeriji, Pakistanu in Siriji. Najhujši je bil teror talibanov, ki so izvedli kar 29 napadov, v katerih je bilo 146 ubitih in 156 ranjenih. Sledijo jim borci Islamske države s 23 napadi, v katerih je bilo 105 mrtvih in 132 poškodovanih. Najbolj krvave države v prvih dveh tednih ramazana so bile Afganistan (160 mrtvih, 189 poškodovanih), Nigerija (50 mrtvih, 33 poškodovanih) in Irak (46 mrtvih, 54 poškodovanih). To, da je pri žrtvah Afganistan na samem vrhu, ne čudi. Afganistanski talibani so namreč zavrnili ponudbo t. i. ramazanskega premirja s strani tamkajšnje vlade.

Pozivi k izvajanju napadov
Za džihadiste in preostale islamiste je značilno, da v času ramazana še posebej pozivajo svoje člane ter podpornike k izvajanju nasilja. Število napadov se tako v tem obdobju vedno poveča, in to kljub temu, da se večina muslimanov drži le ramazanove postne tradicije, po kateri se od zora do mraka strogo odrekajo hrani, pijači, spolnim odnosom in drugim fizičnim potrebam.

Foto: epa

M. D.