Kuleba: Pot do zmage je lahko le vojaška!

Ukrajinski zunanji minister Dimitro Kuleba (Foto: Wikimedijina zbirka)

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je prepričan, da je pot do zmage proti Rusiji izključno vojaška. Za to pa nujno potrebujejo dovolj lovcev F-16. 

Zunanji minister Ukrajine Dmitro Kuleba je prepričan, da je edina pot do ukrajinske zmage vojaška. Opozoril je, da mora Rusija umakniti svoje enote iz Ukrajine ter tako olajšati pogajanja. Dobavo vojaških letal Ukrajini pa je označil za tehnično zelo zahtevno. Dejal je, da bi Ukrajina lovce lahko prejela marca 2024, če bi se usposabljanje začelo avgusta. Če bodo do konca prvega četrtletja prihodnjega leta v ukrajinski zračni prostor poleteli prvi lovci F-16, ki jih bodo pilotirali ukrajinski piloti, potem bo to po njegovem skladno z načrti, poroča The Kyiv Independent.

Trudijo se po svojih najboljših močeh, da bi ta proces čim bolj pospešili. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov pa je dejal, da je bila za urjenje ukrajinskih pilotov ustanovljena mednarodna koalicija. Reznikov je na vrhu Nata v Vilni podpisal memorandum o pogojih usposabljanja z enajstimi članicami koalicije. Te so: Danska, Nizozemska, Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Švedska in Združeno kraljestvo. Posebej se je zahvalil Danski in Nizozemski za izjemno vodenje procesa. Tujci bodo izobrazili tudi pomožno tehnično osebje.

Letala F-16 sicer ne spadajo med lovska letala najnovejše generacije, a so v vojnah doslej pokazala, da so zlahka kos ruskim Migom in Sukhojem. (Foto: epa-efe/Valda Kalnina)

Program se bo začel avgusta na Danskem, središče za usposabljanje pa bo vzpostavljeno tudi v Romuniji. Kot je znano, je Ukrajina že prejela nekaj letal sovjetskega tipa MiG-29 od Poljske in Slovaške. Ukrajinski obrambni minister pa je dejal, da potrebujejo vsaj še 48 lovcev F-16, da bi osvobodili okupirana ozemlja.

Domen Mezeg