fbpx

Kurz podira rekord za rekordom – ko se čedni “fantič” in politični virtuoz zavihti na vrh

Avstrijski "čudežni deček" Sebastian Kurz (foto: epa).

Mladost in karizma sta značilnosti, ki sta v zadnjem obdobju še kako priljubljeni v svetovni politiki. Če zraven dodamo še pogum in odločnost, pa s tem seštevkom dobimo 31-letnega Avstrijca, ki podira rekorde na političnem področju in se je po nedeljskih volitvah zavihtel na sam vrh avstrijske politike. To je, kot so ga poimenovali številni mediji, čudežni deček Sebastian Kurz.

Z zmago avstrijske ljudske stranke ÖVP na predčasnih volitvah bodo Avstrijci dobili najmlajšega evropskega premierja v zgodovini, hkrati pa bo Kurz z 31 leti postal tudi najmlajši vodja na svetu. Do zdaj je za najmlajšega voditelja na svetu veljal Kim Džong Un, ki naj bi bil star 33 let, takoj za njim pa je že francoski predsednik Emmanuel Macron, ki jih ima 39. Prav s slednjim Kurza tudi najpogosteje primerjajo tako zaradi mladosti kot zaradi kampanje.

Od “pubertetnika”, ki deli kondome, do politika na vrhu
Sebastian Kurz se je rodil leta 1986 na Dunaju. Leta 2013 je podrl prvi zgodovinski rekord in postal najmlajši zunanji minister, star le 27 let. Študiral je pravo, a ga ni dokončal, da se je lahko posvetil politiki.

Svoje osebno življenje Kurz bolj ali manj skriva, a znano je, da še ni poročen. Trenutno je v zvezi s Susanne Thier, ki je zaposlena na avstrijskem finančnem ministrstvu, spoznala pa sta se, ko je bil star 18 let. Pubertetniški milenijski minister, fantič, izredno čeden, mini diktator, pop zvezdnik, čudežni deček … Vse to so besedne zveze, ki jih medijih dodajajo ob ime mladega politika. Da bi se približal mlajšim volivcem, je med kampanjo delili celo kondome, govorilo pa se je tudi, da se rad udeležuje bučnih zabav.

Lepota in mladost sta v politiki vedno bolj priljubljena atributa. (foto: Instagram).

Proti migrantom, za Evropo
Kar se tiče njegove politične poti, so mnogi dvomili v njegov uspeh v politiki, a so se lahko po štirih letih zgolj ugriznili v jezik, saj je Kurz v tem obdobju dokazal, kar je trdil že od samega začetka – pomanjkanje izkušenj se lahko nadomesti z entuziazmom.

S tira ga ni spravil niti migrantski val, kjer je Kurz zagovarjal ostrejšo politiko proti omejevanju vstopa migrantov v Evropo in tako šel v nos (in še vedno gre) vsem tistim, ki so zagovarjali odprte meje in sprejemanje migrantov z odprtimi rokami. In ne le zaprtje meja, Kurz je nedavno uvedel tudi prepoved nošenja burk na javnih mestih in že napovedal zmanjšanje socialne pomoči migrantom. Tako je dal jasno vedeti, kakšna bo njegova politika glede migrantov. Napovedal je tudi, da se bo zavzemal za manjše vmešavanje Evrope v državniške zadeve. Hkrati je mladi politik zelo trden v svojih proevropskih prepričanjih.

Sebastian Kurz (foto: epa).

“Boril se bom z vsemi svojimi močmi”
“Nemogoče smo spremenili v mogoče, a danes je dan za prave spremembe za našo državo. Danes smo dobili močno potrditev, da spremenimo to državo, in hvala za to. Hkrati se moramo zavedati, da veliko ljudi polaga upe v nas. Lahko vam obljubim, da se bom boril z vsemi svojimi močmi, in vam dajem obvezo, da bo v tej državi prišlo do sprememb. Vse vas vabim, da se mi pridružite na tej poti.”

To je le del nagovora, ki ga je po zmagi imel 31-letni (najverjetnejši) prihodnji premier. Do tega naziva ga sicer čaka še nekaj dela, saj se bo moral s svojo stranko, s katero se je nagnil na desno, pogajati s socialnimi demokrati (SPO) in skrajno desnico oziroma Svobodnjaki (FPO), da bo lahko sestavil koalicijo. Avstrijska ljudska stranka je sicer bolj priljubljena postala ravno v času, ko je krmilo prevzel Kurz, kar se je zgodilo maja letos.

B. O.