Kurz podira rekord za rekordom – ko se čedni “fantič” in politični virtuoz zavihti na vrh

Avstrijski "čudežni deček" Sebastian Kurz (foto: epa).

Mladost in karizma sta značilnosti, ki sta v zadnjem obdobju še kako priljubljeni v svetovni politiki. Če zraven dodamo še pogum in odločnost, pa s tem seštevkom dobimo 31-letnega Avstrijca, ki podira rekorde na političnem področju in se je po nedeljskih volitvah zavihtel na sam vrh avstrijske politike. To je, kot so ga poimenovali številni mediji, čudežni deček Sebastian Kurz.

Z zmago avstrijske ljudske stranke ÖVP na predčasnih volitvah bodo Avstrijci dobili najmlajšega evropskega premierja v zgodovini, hkrati pa bo Kurz z 31 leti postal tudi najmlajši vodja na svetu. Do zdaj je za najmlajšega voditelja na svetu veljal Kim Džong Un, ki naj bi bil star 33 let, takoj za njim pa je že francoski predsednik Emmanuel Macron, ki jih ima 39. Prav s slednjim Kurza tudi najpogosteje primerjajo tako zaradi mladosti kot zaradi kampanje.

Od “pubertetnika”, ki deli kondome, do politika na vrhu
Sebastian Kurz se je rodil leta 1986 na Dunaju. Leta 2013 je podrl prvi zgodovinski rekord in postal najmlajši zunanji minister, star le 27 let. Študiral je pravo, a ga ni dokončal, da se je lahko posvetil politiki.

Svoje osebno življenje Kurz bolj ali manj skriva, a znano je, da še ni poročen. Trenutno je v zvezi s Susanne Thier, ki je zaposlena na avstrijskem finančnem ministrstvu, spoznala pa sta se, ko je bil star 18 let. Pubertetniški milenijski minister, fantič, izredno čeden, mini diktator, pop zvezdnik, čudežni deček … Vse to so besedne zveze, ki jih medijih dodajajo ob ime mladega politika. Da bi se približal mlajšim volivcem, je med kampanjo delili celo kondome, govorilo pa se je tudi, da se rad udeležuje bučnih zabav.

Lepota in mladost sta v politiki vedno bolj priljubljena atributa. (foto: Instagram).

Proti migrantom, za Evropo
Kar se tiče njegove politične poti, so mnogi dvomili v njegov uspeh v politiki, a so se lahko po štirih letih zgolj ugriznili v jezik, saj je Kurz v tem obdobju dokazal, kar je trdil že od samega začetka – pomanjkanje izkušenj se lahko nadomesti z entuziazmom.

S tira ga ni spravil niti migrantski val, kjer je Kurz zagovarjal ostrejšo politiko proti omejevanju vstopa migrantov v Evropo in tako šel v nos (in še vedno gre) vsem tistim, ki so zagovarjali odprte meje in sprejemanje migrantov z odprtimi rokami. In ne le zaprtje meja, Kurz je nedavno uvedel tudi prepoved nošenja burk na javnih mestih in že napovedal zmanjšanje socialne pomoči migrantom. Tako je dal jasno vedeti, kakšna bo njegova politika glede migrantov. Napovedal je tudi, da se bo zavzemal za manjše vmešavanje Evrope v državniške zadeve. Hkrati je mladi politik zelo trden v svojih proevropskih prepričanjih.

Sebastian Kurz (foto: epa).

“Boril se bom z vsemi svojimi močmi”
“Nemogoče smo spremenili v mogoče, a danes je dan za prave spremembe za našo državo. Danes smo dobili močno potrditev, da spremenimo to državo, in hvala za to. Hkrati se moramo zavedati, da veliko ljudi polaga upe v nas. Lahko vam obljubim, da se bom boril z vsemi svojimi močmi, in vam dajem obvezo, da bo v tej državi prišlo do sprememb. Vse vas vabim, da se mi pridružite na tej poti.”

To je le del nagovora, ki ga je po zmagi imel 31-letni (najverjetnejši) prihodnji premier. Do tega naziva ga sicer čaka še nekaj dela, saj se bo moral s svojo stranko, s katero se je nagnil na desno, pogajati s socialnimi demokrati (SPO) in skrajno desnico oziroma Svobodnjaki (FPO), da bo lahko sestavil koalicijo. Avstrijska ljudska stranka je sicer bolj priljubljena postala ravno v času, ko je krmilo prevzel Kurz, kar se je zgodilo maja letos.

B. O.

 • luckyss

  Kot bi pogledal mladega Haiderja….
  Sicer pa bo vsak normalen politik videl nevarnost v muslimanskih migrantih…
  Ne vem kaj je z našimi ?! Se res vsi tako bojijo mame Merkel ?!

  • Franc Šink

   Mama Merkel ima trenutno diarejo(za komuniste grižo).
   Vir: STA.

  • ogledalo

   Haider je imel rad “čedne” fantke….

 • if

  Hvala Sebastian Kurz za jasne proevropske besede v času ministrovanja na področju zunajnih zadev in sedaj v vlogi skorajšnjega najverjetnejšega premijeja.

  Vaša vzhodna soseda Madžarska in Avstrija odslej tovrila kristalno jedro in smernico sodobne prihodnje Evrope, ki islamu in multikulti politiki jemljeta pravico diktirati življenje evropskih narodov!
  To je jasen signal tudi slovenskim antislovencem Ceraju, Pahorju in drugim, ki z malomarno interpetacijo migracij kršijo 6. člen ustave RS, ogrožajo varnost RS in uničujejo slvoenstvo!

 • Olga

  Čestitke! Mnogim v Evropi je šel “v nos”…Tudi slovenskim levakom, ki bi najraje živeli v Rusiji! Sta si Erjavec in Kučan že zrihtala azil pri Putinu? Sta se naučila prekrižat in molit?

  • Franc Šink

   Oh Olga počakaj na podnebne in politične spremembe. Se že dogajajo!

 • Anton

  super, samo da ni levičar
  sarkazem press

 • Jurko

  Avstrija ima velik zgodovinski dolg do Slovenije iz casa druge svetovne vojne. Avstrijci so v vecini sprejeli Hitlerja in mu bili predani ter lojalni.

  Zmagoviti zavezniki pa so dolocili taka pravila da narod ki se ni upiral nacizmu ne more obnoviti drzavnosti.
  Zato so zavezniki Avstrijo zasedli in razdelili na sovjetski in zahodni del. Okupacija se je koncala sele leta 1955. Ob tem so se Avstrijci sklicevali na odpor koroskih partizanov da so lahko obnovili drzavnost. Z Avstrijo je danes prav da imamo dobre sosedske odnose vendar bi pa lahko bili bolj samozavestni.

  • nevtrino

   A Nemci so se pri ukinitvi berlinskega zidu tudi sklicevali na koroške partizane ?

  • Franc Šink

   “Slovenci” so se demokraciji odrekli okoli leta 1920.Partizani so bili na koroškem navadne zgu

 • Novakec1

  Ta bo postavu Jodlarski zid na južni meji ki se bo vidu iz vesolja.

 • tetka z ozadja

  Ta bo pometel z migranti – tudi dnevnimi.

  • nevtrino

   In vi mu boste šli pamet solit, kaj lahko dela v svoji Avstriji, a ?

   • tetka z ozadja

    Ne niti malo ne, mi se odlično počutimo v svojem vrtičku.

  • Franc Šink

   Misliš na te obmejne reveže ki si morajo služiti vsakdanji kruh čez mejo.Sram naj te bo. O Morana odreši naj te.Pri vas komunistih je detelja delikatesa.

   • tetka z ozadja

    Saj ne jaz, to bo naredil mladi naci, (migrantje so migrantje dvodvni ali mesečni)

 • nevtrino

  Lepota in mladost,… le koga skrbi za izkušenost, resnico, pravičnost in modrost, a ?
  Mogoče stranko modernih cigojnerjev ?

  • tetka z ozadja

   Čas za nove obraze :-)

   • Franc Šink

    .Vi jih imate dosti na zalogi

    • tetka z ozadja

     Vsekakor. Mi imamo VSE.

     • xtc

      Jep!Samo pameti niste nikoli premogli zato vedno vse uničite in propadete.

  • Olga

   Ravnal je bolj modro in izkušeno kot vsi evropski politiki, ki so uvažali divjake!

 • Lisjak

  Mi bi rabili maxi diktatorja ne mini,da bi očistil to udbo-mafijsko gnojno jamo,problem je samo v tem,ker se še ni rodil.

  • tetka z ozadja

   A vas janšistekov je pa premalo?

   • PLavi-mil

    Škoda, ker si toliko omejen in opran, da ne vidiš kakšno škodo delajo komunajzarji, pa se delate levaki, da ste nadljudje, omejenci levosučni.

 • ljubinica

  Levaki na oblasti nam delajo veliko skodo …V Evropi nimamo zaveznikov.
  Namesto da bi se povezali z Visegrajsko skupino, smo osamljen komunisticni otok sredi Evrope …

 • Franjo Trojner

  Sabastijan Kurz Avstrijski čudežni deček iz ljudske stranke je načelen, odkrit in odločen, tisto kar govori tudi izpolni, zapr je vrata Avstrije za kameltrajbere in Turkom preprečil vstop v EU, zato ga je krščanski narod v Avstriji na volitvah nagradil in množično podpr, tudi Slovenska manjšina. Sabastjan Kurz je glas nove EU in skupaj z srednjeevropskimi narodi Višegrajske skupnosti predstavlja močno utež povampirjeni EU birokraciji /Junkerjevi oblasti v Bruslju. Merklova je od volitev v Nemčiji čisto paf in čisto aut je njen multikulti, Macron v EU nima nobene teže , zato je Nemško/Francoski vlak, upam, da tudi z našim Pahorom v kirem vagonu že preteklost/zgodovina. Škoda, da predstavniki Višegrajske skupnosti narodov in zdaj še predsednik vlade Avstrije Sabastijan Kurz v naši levi politični grupaciji na oblasti nima primernega sogovornika, ker se naš levi Cerar, njegovi ministri in ministrce se še vedno vozijo na Nemško/francoskem vlaku. Prav ponižujoče je gledati Cerara, ko ga Junker, kot nekega otročička boža po obrazu, ali našega zunanjega ministra, ki se non stop hodi jokat in slinit na Putinov ramo. Sami hlapci, sram jih naj bo in ti bi naj predstavljali ves SLOVENSKI ROD? Ko bomo na prihodnjih predsedniških in nato parlamentarnih volitvah izbirali svoje voditelje bodi pozoren slovenski domoljub, da bomo izbrali takšne, ki ne bodo sramotili naše SLOVENSKE MATERE, DOMA, DOMOVINE IN NAŠE KRŠČANSKE VERE!

 • xtc

  Kurz ima vse možnosi ,da z pametnimi povezavami in politiko,postane močan EU voditelj,ki lahko stisne Bruselj v kot,če bo peljal pravilno anti muslimansko priseljensko politiko ,lahko hitro postane model za podobne voditelje v Eu,ki bodo zamennjali skorumpirane in pokvarjene multikulti politie in ponorele progresivce in postavili nove smernice EU,v kateri je prostor za vsakogar,ki spoštuje tradicijo in korenine EU in za nikogar,ki se temu noče prilagoditi oz,podrediti.
  Skratka tudi Svobodnjakom in še kom bo moralo postati jasno ,da EU kot jo poznamo,lahko obstane le ,če bodo evropske desne stranke složno potegnile skupaj in politično zatolkle multikultarje,socialiste,progresivce in zagovornike neselektivnega priseljevanja in vzpostavile vrnitve h krščansko judovski EU ,vsi ki pač teh asimilacij niso zmožni bodo pač morali EU zapustiti.
  Kajti multi kulti ideja je popolnoma prosula in se je pokazala kot nedelujoča in tudi velika pričakovanja kako bodo muslimanski inAfriški nelegalni priseljenci Evropo peljali v svetlo prihodnost je popolnoma zgrešena,saj je jasno vidno ,da družba regresira ob takih nasilnih poizkusih ustvarjanja neke nove družbe.,zato je na mladih desnih voditeljih ,da ustavijo to norost preden nas res pokoplje dokončno.

 • ogledalo

  “Čedni” fantič res bolje izgleda od ćelavega ! Ni populističen in zmerljiv. Pravi antipod ljubljenega vodje!

 • Marija

  Uspelo mu je naj še danes uspe Šišku ali bomo toliko pametni kot so Avstrijci?