Kurz prepričljivo zmagal, Svobodnjaki napovedujejo odhod v opozicijo

Vodja OVP Sebastian Kurz (foto: EPA)

Na predčasnih volitvah v Avstriji, ki so bile posledica izglasovanja nezaupnice 33-letnemu premierju Sebastianu Kurzu, je slavila ravno Kurzeva Avstrijska ljudska stranka (ÖVP), ki je po prvem štetju prejela 38,4 odstotka glasov. Na drugem mestu so z 21,5 odstotka socialdemokrati, sledijo Svobodnjaki (FPÖ) s 17,3 odstotka glasov, Zeleni so dobili 12,4 odstotka glasov in liberalni NEOS 7,4 odstotka glasov. Na račun Svobodnjakov so pridobili v Ljudski stranki, na račun socialdemokratov pa Zeleni in NEOS.

Na predčasnih volitvah v Avstriji, do katerih je prišlo potem, ko je avstrijski premier Sebastian Kurz zahteval odstop notranjega ministra Herberta Kickla – potem, ko je že odstopil s položaja podpredsednik vlade in vodja Svobodnjakov Heinz-Christian Strache zaradi videoposnetka, kjer so ga ujeli, kako nastavljenki obljublja določene usluge -, je s še večjo zmago slavili Kurz. Sledijo koalicijska pogajanja, edina možnost pa so nacionalistični Svobodnjaki ali pa socialdemokrati, vendar je predsednik Svobodnjakov Norbert Hofer že napovedal, da s Kurzem ne bodo sodelovali.

Avstrijska ljudska stranka je zmagala v vseh deželah z izjemo Dunaja. (Vir: Twitter)

Volilna udeležba pa je bila s 75,5 odstotka za avstrijske razmere ena od nižjih. Za primerjavo, na parlamentarnih volitvah 2017 je glasovalo kar 80 odstotkov Avstrijcev.

Kurz vse močnejši
Lahko rečemo, da se je Kurzu rušenje lastne vlade pred evropskimi parlamentarnimi volitvami lepo obrestovalo. Potem ko so na volitvah za Evropski parlament dobili 34,6 odstotka glasov in s tem devet sedežev, kar je dve mesti več kot pred petimi leti, so tudi v avstrijskem parlamentu dobili 73 sedežev. Na parlamentarnih volitvah pred dvema letoma so jih imeli 62.

A da bi lahko vladali, je treba imeti večino v 183-mestnem parlamentu, kar pomeni, da bo Kurz potreboval koalicijskega partnerja. Edini, ki imajo dovolj dovolj mest, pa so Svobodnjaki z 32 mesti in socialdemokrati z 41 mesti.

Program Zelenih, ki imajo po novem 23 sedežev v avstrijskem parlamentu, je preveč drugačen od platforme ljudske stranke, liberalni NEOS pa s štirimi mesti v parlamentu ni realen koalicijski partner.

Na račun koalicijskih partnerjev
Tako smo spet pri Svobodnjakih in socialdemokratih. Po cirkusu, ki je sledil tako imenovanemu škandalu “Ibizagate”, v katerem so tik pred volitvami v javnost prišli stari posnetki zdaj že nekdanjega vodje Svobodnjakov in takratnega podpredsednika vlade Heinz-Christiana Stracheja, ki je dajal obljube “nečakinji ruskega oligarha”.

Vse skupaj je bila samo past za Stracheja, v katero se je ujel. Ko so posnetki prišli v javnost, ga je Kurz takoj odstavil z mesta podpredsednika vlade, sam pa je odstopil tudi kot vodja Svobodnjakov. A to Kurzu in zadostovalo. Potem ko je odstavil Stracheja, je nerazumljivo zahteval še odstop notranjega ministra Herberta Kickla.

Ugibati je, da se je Kurz bal italijanskega scenarija, kjer je bil Matteo Salvini kot podpredsednik italijanske vlade in notranji minister trn v peti protimigranskim koalicijskim partnerjem M5S. Namesto Kicklovega odstopa je takrat dobil odstop vseh ministrov iz stranke Svobodnjakov, temu pa je sledilo izglasovanje nezaupnice.

Najverjetnejša velika koalicija s socialdemokrati
Novi vodja Svobodnjakov Norbert Hofer je po pisanju RT že napovedal, da se stranka “pripravlja na odhod v opozicijo”. Tako edini partnerji na prvi pogled ostanejo še socialdemokrati. Prednost koalicije z njimi za Kurza vsekakor predstavlja k EU naravnana platforma, kar bi pomenilo, da tudi sam ne bi bil več v veliki meri deležen neprestanih pritiskov s strani EU.

Če bi v Avstriji ponovno sestavili desno vlado, pa bi bila to velika preizkušnja porušenega zaupanja med Kurzem in Svobodnjaki, a tak scenarij je malo verjeten. Kolikor zaradi oportunizma, ki je postal prepoznavna lastnost mladega premierja, toliko zaradi Svobodnjakov, ki niso pripravljeni zlahka ponovno zaupati Kurzu, ki je svojo moč zgradil na račun svojih koalicijskih partnerjev.

Ivan Šokić

 • skorpijon93

  bla bla bla ta vaša avstrija, kateri je Češka Republika velik vzor ! avstrija je navadna multikulturna islamska luknja, pod pragom revščine je živelo 14.3 % avstrijcev v letu 2018, še leta 2007 pa samo 12 % , tudi javni dolg v avstriji dosega rekorde !

  • Jernej

   ni res. Avstrije ti ne poznas in Nimas pojma. To ni Nemcija kjer Merklova vabi migrate. Pouci se tele. Lp

  • Jernej

   koliko pa je revezev sloveniji? 70%? res ne poznas tujine. Kaj pa bos rekel za Svico kjer zivim?

 • skorpijon93

  javni dolg Češke Republike znaša 32 % BDP, Avstrijski dolg znaša 74 % BDP, na češkem tudi muslimanov nimajo, ne uvažajo, v avstriji živi kar 8.1 % muslimanov po podatkih 2016 leta, na češkem 0.2 %, v Sloveniji 3,6 %, češka ima najnižji brezposelnost v EU, najnižji delež revščine med državami eu in ga tudi ohranja !!!

  • pajot

   Jest pijem samo češki pir.
   E viva Čehi!

 • Van Der Waals

  BRAVO KURC!!! =)

 • stajerc5

  Vídeň, Viedeň, Dunaj, Beč, Viyana, Вена, Vienna…., to je Wien danes- Wien!??????
  Lublana bolana…., to je Ljubljana danes- Ljubljana!??????
  Sedaj pa primerjajte volilce tam in tu!!! Krvavo rdeci!
  Vse jasno!???

 • freedomfighter

  Odlicno…tele avstrijci so kar pametni…spet so izbrali zmerno pot…pohvalno

 • Waltter

  Pa Serpetinska jim gor poslite, Avstrici sploh ne vejo da lahko Celo Socialdemokrati sestavljajo vlado, pa naj jim on razlozi kako to gre

 • Janez Novak

  Slika pove vse. Kurz je zmagal povsod, razen na Dunaju, kjer je največ migrantov, ki volijo seveda levico. Popolnoma jasno je, zakaj levica sprejema migrante odprtih rok: kupuje svoje volivce.