To so veterani, ki so sedeli ob Putinu: lažni vojaki, a preverjeni oficirji KGB

Foto: Twitter

Vladimir Putin je na paradi zmage na Rdečem trgu sedel poleg dveh veteranov. Vendar se nihče od njih ni boril proti nacističnim enotam. Eden od veteranov NKVD se je boril proti podtalju v Ukrajini, drugi je sodeloval pri zatrtju praške pomladi, kaže analiza agencije, piše Agents media.

Med parado ob dnevu zmage je Putin pogosto obkrožen z vojnimi veterani, s čimer skuša ruski predsednik počastiti tiste, ki so sodelovali v velikih osvobodilnih akcijah takratnih zaveznikov. Vendar so Putina letos namesto vojaških veteranov obkrožili nekdanji pripadniki sovjetske tajne policije.

Oba “izbranca” sta bila torej pripadnika NKVD (Ljudskega komisariata za notranje zadeve) in ne Rdeče armade, poroča spletni medij Agents media in dodaja, da nobeden od njiju ni bil nikoli na fronti med drugo svetovno vojno. Genadij Zajcev, ki je sedel na Putinovi levi, je v vojsko odšel šele leta 1953, zato zaradi starosti ni sodeloval v veliki domovinski vojni, star je bil namreč 11 let. Po drugi strani pa je poveljeval 7. skupini Uprave KGB ZSSR in zasedel stavbo ministrstva za notranje zadeve v Pragi v okviru operacije Donava, torej med zadušitvijo praške pomladi. V 70. letih prejšnjega stoletja je “blestel” tudi v poveljevanju slovite protiteroristične enote Alfa.

Na Putinovi desni strani je sedel 98-letni Jurij Dvojkin. Leta 1942 se je prostovoljno javil v vojsko, a na fronto nikoli ni prišel. Po končani šoli za ostrostrelce je bil leta 1944 poslan kot del NKVD v regijo Lvov, “da bi izvajal operacije za odpravo nacionalističnega podzemlja na ozemlju Zahodne Ukrajine.” “Takrat smo malo vedeli o Banderi. Začeli so z lovom: v dveh dneh so postrelili več kot 5000 ljudi, v Lvovu v Ukrajini so se počutili kot gospodarji. Celotno regijo smo očistili nacionalistov, ujetih v gozdovih, zapuščenih kmetijah,” so bile po poročanju medija besede Dvojkina.

Foto: zajem zaslona

Zajcev je sedel na Putinovi levi strani. Rojen je bil leta 1934 in ni sodeloval v veliki domovinski vojni. Leta 1953 je bil vpoklican na služenje vojaškega roka, po koncu služenja vojaškega roka je ostal v vojski, leta 1959 pa je začel služiti v KGB. Leta 1968 je Zajcev sodeloval pri vstopu sovjetskih čet na Češkoslovaško za zatiranje protisovjetskih protestov in praške pomladi. Zaitsev je vodil skupino 7. uprave KGB ZSSR v operaciji Donava, kot se je imenovala uvedba čet na Češkoslovaško. Pod njegovim vodstvom je bila zavzeta stavba Ministrstva za notranje zadeve v Pragi. V 70. letih je Zajcev vodil protiteroristično skupino Alfa, ki jo je ustvaril Jurij Andropov.

Parade na Rdečem trgu se je letos udeležilo najmanjše število vojaškega osebja od leta 2008. Slavnostne posadke več lani predstavljenih vojaških formacij niso naenkrat prišle do tlakovcev: 4. gardne tankovske Kantemirovske divizije, 2. gardne motostrelske tamanske divizije, 27. gardne motorizirano strelske sevastopolske brigade in 45. ločene inženirske brigade. Prav tako se na paradi ni pojavil niti en sodoben tank.

Ana Horvat