fbpx

Korupcijska hobotnica v EU parlamentu: Računi v davčnih oazah, še več spornih poslancev

Foto: epa

Potem ko je bila aretirana podpredsednica EU parlamenta, grška socialistka Eva Kaili zaradi suma podkupovanja s strani Katarja, se po poročanju PAP pojavljajo informacije o računih v davčnih oazah. Spornih naj bi bilo še več poslancev. 

Spomnimo: včeraj smo poročali o evroposlanki Evi Kaili iz skupine socialistov, ki so ji bila zaradi suma korupcije odvzeta pooblastila in pristojnosti. Doslej je imela funkcijo podpredsednice Evropskega parlamenta. V primeru so bile pridržane štiri osebe in opravljene hišne preiskave. Sum kaznivega dejanja podkupovanja se povezuje s Katarjem.

Evroposlanka je bila aretirana, potem ko je belgijska policija v njenem stanovanju odkrila več kovčkov, polnih gotovine. Oblasti pa so v davčnih oazah odkrile tudi tajne račune, premoženje sporne evroposlanke v Grčiji pa je že bilo zamrznjeno. Med osumljenimi sta sicer tudi dva italijanska sodelavca Evropskega parlamenta. Med drugim je bil pridržan Luca Visentini, generalni sekretar Mednarodne konfederacije sindikatov in nekdanji evroposlanec Pier Antonio Panzeri.

Evropska poslanka Eva Kaili iz vrst socialistov (Foto: FB)

Preiskali so tudi hišo socialističnega evroposlanca iz Belgije italijanskega rodu Marca Tarabella. Preiskovalci se osredotočajo še na štiri italijanske sodelavce Evropskega parlamenta, ki pa niso del preiskave. So pa bile zapečatene njihove pisarne. Govora je o “italijanski povezavi”. Italijanski pravosodni minister Carlo Nordio je vesti iz Bruslja že razglasil za alarmantne. V Italiji so v hišnem priporu celo družinski člani domnevno vpletenega bivšega evropskega poslanca Panzerija.

Domen Mezeg