Protesti “rumenih jopičev”, dan pozneje: 125 tisoč protestnikov, 1.700 aretiranih, na francoskih ulicah pa oklepniki z zastavo EU

Nasilje policistov nad protestniki Rumenih jopičev je preseglo vse meje (vir: twitter)

1.700 aretiranih, brutalno obračunavanje policije in žandarjev s protestniki, požgani avtomobili, vojaška vozila, označena z zastavami EU namesto Francije, Macronova vztrajna tišina. To je realnost protestov rumenih jopičev, ki niti po enem mesecu ne ponehajo, temveč so se razširili tudi na sosednje države.

Med včerajšnjimi protesti rumenih jopičev v Parizu in vseh večjih mestih v Franciji je bilo po poročanju portala Advance.hr aretiranih 1.700 ljudi. Dan je zaznamovalo nasilje, v katerem je prednjačilo 89 tisoč pripadnikov policije in žandarmerije.

Na številnih posnetkih je namreč videti, kako se predstavniki oblasti, ki naj bi zagotavljali red in mir, brutalno izživljajo nad protestniki. Eskalacija je bila še posebej opazna v francoski prestolnici, kjer so po ulicah patruljirali tudi oklepniki vojaške policije, ki pa niso bili označeni s francosko, temveč z zastavo EU. Tako smo lahko videli, kako izgleda delovanje zametkov Macronove ideje skupne evropske vojske.

Število policistov v Parizu je bilo ves čas večje od števila protestnikov, teh naj bi bilo okoli 10 tisoč. Medtem ko se francoski predsednik Emmanuel Macron skriva pred javnostjo v strahu, da bi moral odgovarjati na pozive rumenih jopičev k njegovemu odstopu, je francoski premier Edouard Philippe pozval k “nadaljevanju dialoga z mirnimi protestniki” in poudaril, da “nikakršen davek ne bi smel ogroziti naše nacionalne enotnosti.”

To bo najbrž tista nacionalna enotnost, o kateri je Macron rekel, da Francija pripada priseljencem in da je nacionalizem slab. Vse to se dogaja medtem, ko zvišuje davke na gorivo v boju proti klimatskim spremembam in dodatno dviguje davke, da lahko financira vedno večje število migrantov na socialni podpori. Francozi so z razlogom besni. Oblasti so jih, namesto da bi jim prisluhnile, brutalno napadle.

Po ocenah notranjega ministrstva je v protestih sodelovalo 125 tisoč ljudi. A če je bilo protestnikov v nedeljo manj kot pred enim mesecem, to ne skrije dejstva, da so se protesti rumenih jopičev razširili v sosednjo Belgijo in Nizozemsko. Obljuba polletnega moratorija na dvig davka na goriva je mogoče pomirila del protestnikov, a preostali, pri katerih so protesti že davno prerasli v odprt poziv k odstopu elitističnega Macrona, nadaljujejo s svojim bojem za boljši jutri.

Macron demission!
Brez dvoma je nadvse nenavadno, kako levica o protestih v Franciji še naprej molči. Ko je potrebno kritizirati Madžarsko in jo navkljub demokratično izvoljeni vladi, ki ima ustavno večino, obtoževati za nedemokratično, so pa prvi v vrsti. Ko pa bi bilo potrebno obsoditi nasilje nad protestniki v Franciji, pa molčijo.

Ivan Šokić