fbpx

Spodnji dom kongresa odobril 5 milijard dolarjev za izgradnjo Trumpovega zidu, zdaj je na vrsti senat

Foto: epa

Da bi se izognili ustavitvi delovanja vlade, s katero je grozil Trump, so kongresniki v spodnjem domu v proračun vključili tudi 5 milijard dolarjev za izgradnjo zidu na meji z Mehiko. Zdaj je na vrsti senat, številni senatorji pa naj bi se že odpravili na božične počitnice.

Spodnji dom kongresa je z 217 glasovi za in 185 glasovi proti sprejel zagotovitev dodatnih 5,7 milijarde za zagotovitev sredstev za nadzor meje, v kar je po poročanju Reutersa vključenih tudi pet milijard za izgradnjo zidu.

Senat naj bi to zelo težko spravil čez zakonodajo, ki zagotavlja sredstva za financiranje zveznih organov kazenskega pregona, služb za varnost na letališčih, agencije za raziskovanje vesolja in kmetijske programe, do polnoči v petek, saj so številni senatorji že odšli na božične počitnice.

Ali denar za zid ali pa ni počitnic
Trump
je zahteval od kongresa 5 milijard za izgradnjo zidu na meji z Mehiko zato, da bi lahko preprečil vstop v državo nelegalnim migrantom in prepovedanim drogam. Demokrati Trumpov projekt zavračajo kot “neučinkovit in zapravljiv”.

Prototipi Trumpovega zidu na meji z Mehiko (Vir: Twitter)

Trump je demokrate obtožil politikantstva in da postavljajo politiko pred varnost Američanov. Prejšnji teden, ko se je sestal s predstavniki demokratov, je povedal, da bi “bil ponosen, če bi ustavil delovanje vlade zaradi varnosti na meji”.

“Svojo pozicijo sem postavil zelo jasno. Vsaka mera, ki financira vlado, mora vključevati varnost ne meji,” je povedal Trump. A trenutno kaže, da če se dopustniki ne vrnejo hitro v senat, se bo Trump moral zanašati na podporo demokratov.

Vseeno je Trump napovedal, da če bo potrebno ustaviti delovanje vlade, tudi sam ne bo šel na počitnice, ki jih je nameraval preživeti v svojem zasebnem letovišču na Floridi.

Ivan Šokić