fbpx

[Video] Ta posnetek razkriva naravnost “ledeno” vzdušje med Putinom in vojaškim vrhom

Ledeno vzdušje. Na sliki Vladimir Putin, Valerij Gerasimov in Sergej Šojgu med ogledom vojaških vaj. Vir: EPA

Ruska vojaška medijska hiša Zvezda je na spletu objavila posnetek, ki prikazuje Putinov obisk vojaških vaj, imenovanih Vzhod 2022. A bolj kot sam dogodek je pozornost sveta pritegnila ledena atmosfera v prostoru, ko sta vanj stopila Putin in vrhovni poveljnik ruske vojske Valerij Gerasimov. Kremeljska veljaka med seboj sploh nista govorila, k dodatnim špekulacijam pa je prispevala še njuna medsebojna razdalja. Kakor da si resnično ne bi bila prijetna ali bi se drug drugega celo bala. 

Bi jih kdorkoli lahko opisal kot vesel in samozavesten trio? Putin očitno sploh ne želi govoriti s poveljnikom oboroženih sil,” je na spletu zapisal Carl Bildt, sopredsednik Evropskega sveta za mednarodne odnose, svetovno znanega inštituta, ki se ukvarja s preučevanjem dogajanja na mednarodnem parketu.

Tako Putin kot Gerasimov sta čakala, da se jima pridruži Sergej Šojgu, obrambni minister Ruske federacije. Ta se jima naposled pridruži, a to prav nič ne popravi vzdušja. Šojgu se prav tako usede daleč od Putina in še dlje od Gerasimova, tako da so bili vsi trije posedeni na nekaj metrski razdalji.

Ovržene teorije o Gerasimovi smrti
Posnetek, ki je pricurljal v javnost, pa je dokončno ovrgel nekatere teorije, ki so se pojavile po začetku ruske invazije na Ukrajino. Potem ko se posebna vojaška operacija ni iztekla po pričakovanjih, je Gerasimov izginil iz javnosti. Zaradi tega so mnogi špekulirali, da ga je zaradi stresa zadela kap ali da je celo umrl. Špekulacije o smrti vrhovnega poveljnika ruske vojske so dobile nov zagon, ko je umrlo večje število ruskih poslovnežev, ki so bili povezani z ruskimi energetskimi giganti.

Slaba volja zaradi ukrajinske protiofenzive?
Kontekst za razumevanje vzdušja v kontrolni sobi bi lahko osvetlilo nedavno dogajanje na vojni fronti, kjer se je nedavno začela ukrajinska protiofenziva. Ukrajinske sile so se osredotočile na osvojitev drugega največjega mesta v državi. Herson oblegajo s severne in zahodne smeri, osvobojeno ozemlje pa aktivno deminirajo. Ruska vojska se v tem času osredotoča na vzhod države, kjer živi veliko rusko govorečih državljanov Ukrajine, a tudi tam ne dosegajo omembe vrednih uspehov.

Andrej Žitnik