fbpx

[Video] Terorizem? Neznanec v Moskvi pred nekdanjo stavbo KGB ubil agenta ruske obveščevalne službe in ranil pet drugih ljudi

Ruski policisti stražijo kraj zločina, pred sedežem ruske obveščevalne službe, kjer je prišlo do strelskega napada (foto: EPA)

V središču Moskve je bil pred sedežem nekdanje obveščevalne službe KGB v strelskem napadu ubit častnik ruske obveščevalne službe FSB, pet drugih ljudi pa je bilo ranjenih.

“Slišali smo streljanje, ampak se na to nismo preveč ozirali. Okoli šeste ure zvečer smo zopet slišali strele, malo zatem so se ljudje zatekli v Starbucksovo kavarno, osebje pa je zaklenilo vhod in ugasnilo luči,” je za AFP povedal eden od mimoidočih imenovan Sergej.

Preberite še: Nemčija: Zeleni želijo deliti državljanstva t.i.”podnebnim beguncem”

Iz FSB-ja so sporočili, da je sicer že nevtralizirani strelec deloval sam. Kmalu po tragičnem dogodku je bilo na spletu mogoče videti posnetke, na katerih se vidi, kako so Moskovčani bežali, medtem ko so na prizorišče hiteli pripadniki policije, ki so za parkiranimi vozili v bližini nakupovalnih centrov poiskali kritje.

Ruske oblasti zanikajo, da bi streljalo več ljudi

“V bližini stavbe sem videl nekaj policistov. Videl sem človeka, ki je imel na sebi neprebojni jopič, najbrž je bil prometni policist. On se ni skrival za avtomobili, ampak se je hitro pomikal proti zavetju,” je dodal Sergej.

Ruska obveščevalna še preverja identiteto strelca, so pa zanikali domneve, da naj bi streljalo več ljudi. Ravno tako za zdaj ostaja vprašanje, kako je lahko prišlo do streljanja nedaleč od Lubjanke, ki je sicer močno zavarovana.

Streljanje se je zgodilo le en dan pred dnevom, ko v Rusiji obeležujejo dan pripadnikov varnostnih služb. Po navedbah Dimitrija Peskova, tiskovnega predstavnika Vladimirja Putina, je bil slednji o incidentu obveščen. Strelski napadi v Rusiji so sicer v zadnjih letih precej pogosti, za večino pa so odgovorni islamski skrajneži s severnega Kavkaza. Decembra letos je bilo zaradi terorizma na različno dolge zaporne kazni obsojenih enajst ljudi. Vsi so bili spoznani za krive bombnega napada v Sankt Peterburgu pred dvema letoma.

Ivan Šokić