fbpx

Lani kar 64-odstotno povečanje ilegalnih prehodov meja EU, Slovenija še manj varna

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Število nezakonitih prehodov zunanjih meja Evropske unije je bilo lani približno 330.000, je danes sporočila agencija EU za mejno in obalno stražo Frontex. Ob tem je opozorila, da gre za najvišje število od leta 2016 in predstavlja 64-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2021. Z letošnjim letom pa Slovenija več ne varuje del zunanje meje Evropske unije, temveč Hrvaška. A ker Golobova vlada ni bila sposobna zajeziti prestopov, poleg tega še odstranjuje ograjo na meji s Hrvaško, bo naslednje leto število prehodov ilegalnih migrantov še več.

Približno 47 odstotkov vseh nezakonitih prihodov so izvedli sirski, afganistanski in tunizijski državljani, pri čemer se je število Sircev v primerjavi z letom 2021 skorajda podvojilo, in sicer na 94.000. Okoli devet odstotkov migrantov je bilo mladoletnih oseb, ženske pa so predstavljale manj kot desetino zabeleženih nezakonitih prehodov.

Najbolj obremenjena še vedno ostaja pot prek Zahodnega Balkana, po kateri je prišlo približno 45 odstotkov oziroma 145.600 migrantov, kar je 136 odstotkov več kot leta 2021. Druga najbolj obremenjena pot je bila prek osrednjega Sredozemlja, kjer se je število nezakonitih prehodov povečalo za več kot polovico in je lani preseglo 100.000. Prav tako je Frontex od 24. februarja lani do konca leta na zunanjih mejah EU zabeležil prehode skoraj 13 milijonov ukrajinskih beguncev. V istem obdobju je EU zapustilo deset milijonov Ukrajincev.

Foto: STA

Golobova vlada ni bila sposobna zajeziti prehodov na slovenski meji. Vsak dan prihajajo poročila s policije in število ilegalnih migrantov se povečuje. Zaradi ideoloških razlogov pa je Golob dal odstraniti tudi ograjo na južni meji, kar je popolnoma neodgovorno dejanje in neodgovorno igranje z varnostjo vseh državljank in državljanov. Izgovor za odstranitev je bila med drugim tudi ta, da ta ne deluje, a mnoge države, ki imajo ograjo, pričajo drugače.

Sara Kovač