fbpx

Latvija bo na meji z Belorusijo postavila žičnato ograjo

Foto: iStock

Latvijske oblasti so danes napovedale, da bodo na 120 kilometrov dolgi meji z Belorusijo postavile ograjo. S postavljanjem ograje bodo začeli takoj, ko bo končana gradnja ograje na meji z Rusijo.

Poveljnik obmejne straže v pokrajini Daugavpils je povedal, da bodo prihodnje leto za zavarovanje vzhodne državne meje porabili 3,7 milijona evrov, strošek postavitve ograje na meji z Belorusijo pa bo po pričakovanjih dosegel 10,5 milijona evrov.

“Ograja z bodečo žico na vrhu bo visoka dva metra. To ne bo ograja v enem kosu, temveč bo prekinjena zaradi naravnih ovir, kot so jezera, močvirja in reke,” je pojasnil Olegs Jemasovs. Latvija, članica EU in zveze Nato, je lani začela graditi ograjo na meji z Rusijo, ki bo po pričakovanjih končana do konca prihodnjega leta. Ograja na meji z Belorusijo pa naj bi bila postavljena do konca leta 2020.

Razlog za postavitev ograje so migranti
Latvijske oblasti poudarjajo, da razlogi za postavitev ograje kljub napetostim s sosednjo Rusijo niso vojaški. Preko Rusije in Belorusije potekajo tihotapske poti, po katerih poskušajo nezakoniti migranti iz Afganistana, Pakistana in drugih držav priti do EU.

N. Š.