fbpx

Latvijci s snežinkami v obliki svastike razjezili sosede Ruse

Foto: epa

Latvijci so poskrbeli za pravo ogorčenje pri sosedih Rusih, potem ko so se v glavnem mestu, Rigi, pojavile orjaške snežinke v obliki svastike. Obiskovalci tamkajšnjega božičnega sejma so bili začudeni zaradi nespretno oblikovanih snežink, ki spominjajo na simbol nacizma v 20. stoletju. Vseeno jih župan Rige ne namerava odstraniti, saj po njegovem mnenju v ničemer ne provocirajo.

Ruski mediji so v ponedeljek množično zavzeli park Esplanade v Rigi in posneli nekaj mimoidočih, ki so bili zaradi takšnih snežink začudeni in zmedeni. Eden izmed obiskovalcev se je spraševal, kako bi to lahko vplivalo na otroke: “Ne vem, če je to dobra ideja, saj se semkaj prihajajo igrat tudi otroci. Ne vem, če bo to dobro zanje!”

Župan Rige Nils Ušakovs vsaj zaenkrat ne razmišlja, da bi simbole snežink odstranil z enega najpomembnejših trgov v mestu, saj po njegovem mnenju ne prikazujejo svastike, pač pa predstavljajo poganski simbol za srečo in življenje.

Ni prvič, da so se morali Latvijci pred kritiki iz tujine zagovarjati zaradi domnevnega obujanja nacističnih simbolov; pred nekaj meseci je nastal pravi škandal, ko je vrtnar na zelenici pred rezidenco latvijskega predsednika Raimondsa Vejonisa s kosilnico oblikoval svastiko in so to posneli nekateri mimoidoči. Takrat je Vejonisov kabinet v izjavi za javnost pojasnil, da je šlo za nesporazum, saj so bili vrtnarjevi nameni povsem drugačni; opazil naj bi, da je bila trava preveč ožgana od sonca, zato jo je poskušal revitalizirati z omenjenim poganskim simbolom.

Takšna dejanja sicer v Latviji največ polemik sprožijo med številčno rusko govorečo manjšino, ki predstavlja kar četrtino latvijskega prebivalstva. V Latviji je še vedno živ strah pred komunizmom, v katerem so morali Latvijci živeti od konca 2. svetovne vojne, zato vsakič marca vojni veterani, ki so sodelovali v vojni proti Stalinovemu režimu, paradirajo skozi ulice Rige in slavijo neuradni Dan legije. Rusi jim očitajo obujanje nacizma, medtem ko Latvijci gibanje vidijo kot zametke osamosvojitvenega gibanja.

L. S.