Le 40 km od Jedrske elektrarne Krško je priletel brezpilotnik Rdeče armade

Elektrarna Krško/ Razbitine v Zagrebu

Šok, ki je v četrtek, 10. marca, prebudil Zagrebčane, pok pa so slišali tudi številni v Sloveniji, ko je ruski brezpilotnik, ki ga je uporabljala še Rdeča armada, padel skoraj v študentsko naselje Stjepana Radića, bi lahko bil katastrofa.

Plovilo je po doslej znanih podatkih, objavljenih v hrvaških mediji, model Tu-141. Uporabljali so ga med leti 1979 in 1989 zlasti na zahodnih mejah Sovjetske zveze, v Zagreb pa naj bi zašel zaradi napake v programiranju in padel, ker mu je zmanjkalo goriva.

Dolžina zračnega plovila, ki so je raztreščilo na tisoče kosov, je 14,33 metrov, razpon kril 3,88 metrov, višina 2,44 metrov, površina kril 10 kvadratnih metrov, skupna teža pa 6.215 kg. Dosegel je lahko hitrost do 1.100 km/h, domet do 1.000 km, a najvišja višina letenja pa 6.000 metrov. Danko Petrin, glavni preiskovalec pri hrvaški agenciji za zračne nesreče, je dejal: “Dron je padal z vso težo. Če bi se zabil v kakšno stanovanjsko zgradbo, bi zagotovo prebil vsaj nekaj nadstropij, če ne bi padal vse do kleti. Treba je reči, da smo jo dobro odnesli.”

Ker je Zagreb le streljaj od meje in tudi Jedrske elektrarne Krško, smo s pomočjo Google Maps pogledali, kako daleč od elektrarne je padel.

Portal distance.to izračuna, da je zračne linije med zagrebškim Študenstkim domom Stjepan Radić in krško jedrsko elektrarno le 40,41 km.

Peter Truden