fbpx

Le kaj naklepa – Kim Džong Un koplje nov tunel

Foto: epa

Posnetki ameriškega komercialnega satelita kažejo, da Severna Koreja koplje nov tunel za izvajanje jedrskih poskusov v njihovem centru za testiranje jedrskega orožja v Punggye-riju. Za to potezo se je voditelj Kim Džong Un odločil, kljub temu da se je v avgustu z Južno Korejo dogovoril za umiritev strasti in boljše sodelovanje.

Satelitski posnetki od oktobra in začetka novembra dokazujejo, da Severna Koreja koplje nov tunel za jedrsko testiranje, vendar pa ni znakov, da bi teste lahko izvedli v kratkem, poroča eden od ameriških varnostnih inštitutov. Na spletni strani 38 North, ki budno spremlja dogajanje v Severni Koreji, stran pa ureja Šola za mednarodne študije pod okriljem Instituta John Hopkis v Washingtonu, pravijo, da že od aprila spremljajo velike novogradnje na področju Punggye-rija, kjer so v preteklosti izvedli že tri jedrske detonacije.

Trmasto vztraja pri jedrskem programu
Čeprav slike ne kažejo, da bi bili testi lahko izvedeni v kratkem, pa jim sama infrastruktura v prihodnosti omogoča izvajanje dodatnih jedrskih poskusov, če bi se za to odločili. Južnokorejska novinarska agencija Yonhap je 30. oktobra poročala o severnokorejskem izkopavanju novega tunela in povzela, da to počnejo ravno z namenom izvajanja dodatnih jedrskih poskusov.

Severna Koreja še vedno trmasto vztraja pri svojem jedrskem programu, vendar pa za zdaj nima možnosti, da bi četrti poskus izvedla v kratkem, še posebej zato, ker se je v avgustu z Južno Korejo dogovorila o zmanjšanju napetosti na polotoku in boljšem sodelovanju.

Pjongjang je do zdaj izvedel tri jedrske poskuse, zadnjega v letu 2013, in s tem sprožil val obsodb s celega sveta, med drugim tudi Kitajske, ki je največja diplomatska zaveznica Severne Koreje. Severna Koreja je podvržena tudi sankcijam Združenih narodov, ki preprečujejo trgovino, ki bi Severni Koreji omogočila nakup surovin za izvajanje nadaljnjih jedrskih poskusov.

A. R.