Lep primer spodbujanja rodnosti in družin: Na hrvaškem otoku Vir za petega otroka kar 24 tisoč evrov nadomestila

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Občina Vir na istoimenskem otoku nedaleč od Zadra daje največja nadomestila za novorojene otroke na Hrvaškem. Za prvega otroka v družini podarijo 1.500 evrov, za petega pa kar 24.000 evrov. V mestu s 4.000 prebivalci načrtujejo gradnjo novega vrtca, ki bo – tako kot že obstoječi – brezplačen.

V občini Vir poudarjajo, da so doslej trikrat izplačali nadomestilo za petega otroka v družini. Glede na zneske nadomestil za opremo za vsakega novorojenčka lahko družine s petimi otroki računajo na skupaj 341.000 kun (42.500 evrov).

Župan Kristijan Kapović je za današnji Večernji list dejal, da lahko staršem v družinskih proračunih ostane tudi približno 30.000 kun (4.000 evrov) letno glede na to, da je varstvo v vrtcu brezplačno. Kmalu bodo začeli graditi nov vrtec, čeprav je bil “star” zgrajen komaj leta 2012. Pred 15 leti so imeli na Viru v vrtcih 11 malčkov, danes skrbijo za 90 otrok. Kot so dodali, so učencem zagotovili brezplačne učbenike kot tudi pomoč pri nakupu šolske opreme, dijakom pa brezplačen prevoz. Imajo tudi štipendije za študente.

Najpomembnejše je, da na otoku ostajajo družine
Na Viru je bilo leta 1991 860 prebivalcev, danes pa na otoku živi približno 4.000 ljudi. Med njimi je zajetno število upokojencev, a je na Viru tudi veliko mlajših priseljencev, ki so dobili službe, zlasti v turizmu. Lani so na otoku gostili nekaj manj kot 50.000 turistov v približno 10.000 turističnih objektih.

Kapović je povedal, da so do pred 15 leti prebivalci Vira zapuščali otok in življenje nadaljevali v Zadru, na Reki ali v Nemčiji in ZDA. V zadnjih letih se na otok priseljujejo, najpomembnejše pa je, da na otoku ostajajo družine z otroki, je sklenil.

C. Š., STA

 • Zgornji

  BREZPLAČEN VRTEC … ??? TO JE ZA NAS KOT “ZNANSTVENA FANTASTIKA” , … PA SAJ BI PRI NAS STARŠI TUDI PLAČALI VRTEC, ČE BI LE BIL KATERI FREJ !!! ! !!! TAKO PA SO VRTCI ŽAL VSI ZASEDENI, ZATO SI MNOGI SPLOH NE UPAMO IMETI OTROK, KER PAČ NI NIKOGAR KI BI PAZIL NANJE TAKRAT KO SMO V SLUŽBI !!! ! !!!

 • Slovenka

  Odločno odsvetujem tak ukrep v Sloveniji, ker bi se na ta način drastično povečalo že tako drastično preveliko število balkaniade, čefuriade in ciganiade. V Sloveniji si bomo morali izmisliti nekaj boljšega. Prepričana sem, da bo slovenska pamet že našla kaj pametnega, ko je po 3.6. ne bo več dušil levakarski smog.

  • Adolf Hitler

   https://www.zedinjenaslovenija.si/volilni-program-2018/
   Tu imaš rešitev preber si mal ti nebo škodl če si želiš da se stvari obrneio na bol!
   https://www.zedinjenaslovenija.si/volilni-program-2018/

   • Slovenka

    Sem pogledala. Nimam nič proti. Samo ali je res, da Zedinjena Slovenija podpira levakarje? Na forumih sem večkrat naletela na obtožbe, da je Zedinjena Slovenija udbovska izpostava namesto Jelinčičeve SNS.

    • Žal je res, da je ZSi prežeta s komiji in levičarskimi ekstremisti. Koliko je to izpostava SNS ne vem, vidim pa sledeče.
     Poglej si ta video https://www.youtube.com/watch?v=42oeKiHteno kjer Šiško brez zadržkov govori pod komunistično zastavo.
     Pa tudi njihov program je, kot bi ga prepisali od Edvarda Kardelja = samoupravljanje, družbena lastnina, …. in ostale nebuloze. BTW: tudi “bratstvo i jedinstvo” je del njihovega programa

    • David Hitler

     Seveda da je ampak je bil Jelinčič ne pa Šiško Šiško je za slo-vendske dežele zmago pa za Srbe und das ist Fakt meine Kameraden

 • Adolf Hitler

  Seveda prst v rt!

 • Takšni predlogi so za narod katastrofalni, dokler imaš tako “liberalno” migracijsko politiko, da priseljencem dobesedno deliš državljanstva državotvorne politične pravice in socialne privilegije.
  Zato se strinjam s komentarjem @disqus_temGpoedWY:disqus glede tega.

  Jaz osebno zelo zagovarjam sistem, kot ga imajo v Združenih Arabskih Emiratih:
  – pridobitev državljanstva otežena do te mere, da ga je skoraj nemogoče dobiti
  – socialna pomoč le za domačine (stanovanja, pomoč, ….)
  – zaposleni v odločitvenih strukturah javne uprave so samo domačini (avtohtoni)
  – državne štipendije za strateške cilje le za avtohtone (ni dovolj državljanstvo, pogoj je “družinska knjiga” ki dodatno dokazuje avtohtonost).
  ….

  • RATATA

   Komu prodajo firme in polnilnice vode?

   • ??
    Napisal sem, da bi glede tujcev uvedel zelo podobno zakonodajo, kot jo imajo dol.
    Meja odprta IZKLJUČNO le za tiste, ki pridejo delat. V tistem trenutku, ko narediš najmanjši prekršek, sledi kazen (zapor) in izgon za večno brez pardona.
    Tujci imajo 0 (z besedo: nula koma jozef) politčnih pravic v državi gostiteljici.
    Tujci dobijo 0 (z besedo: nula koma jozef) socialnih priboljškov, ki so rezervirani le za domorodce.
    Domorodcu nobenemu na kraj pameti ne pade, da bi dal prednost tujcem na račun svojega naroda in države ….

    V čem vidiš v teh predlogih kaj slabega za Slovence??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!