fbpx

Lep primer spodbujanja rodnosti in družin: Na hrvaškem otoku Vir za petega otroka kar 24 tisoč evrov nadomestila

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Občina Vir na istoimenskem otoku nedaleč od Zadra daje največja nadomestila za novorojene otroke na Hrvaškem. Za prvega otroka v družini podarijo 1.500 evrov, za petega pa kar 24.000 evrov. V mestu s 4.000 prebivalci načrtujejo gradnjo novega vrtca, ki bo – tako kot že obstoječi – brezplačen.

V občini Vir poudarjajo, da so doslej trikrat izplačali nadomestilo za petega otroka v družini. Glede na zneske nadomestil za opremo za vsakega novorojenčka lahko družine s petimi otroki računajo na skupaj 341.000 kun (42.500 evrov).

Župan Kristijan Kapović je za današnji Večernji list dejal, da lahko staršem v družinskih proračunih ostane tudi približno 30.000 kun (4.000 evrov) letno glede na to, da je varstvo v vrtcu brezplačno. Kmalu bodo začeli graditi nov vrtec, čeprav je bil “star” zgrajen komaj leta 2012. Pred 15 leti so imeli na Viru v vrtcih 11 malčkov, danes skrbijo za 90 otrok. Kot so dodali, so učencem zagotovili brezplačne učbenike kot tudi pomoč pri nakupu šolske opreme, dijakom pa brezplačen prevoz. Imajo tudi štipendije za študente.

Najpomembnejše je, da na otoku ostajajo družine
Na Viru je bilo leta 1991 860 prebivalcev, danes pa na otoku živi približno 4.000 ljudi. Med njimi je zajetno število upokojencev, a je na Viru tudi veliko mlajših priseljencev, ki so dobili službe, zlasti v turizmu. Lani so na otoku gostili nekaj manj kot 50.000 turistov v približno 10.000 turističnih objektih.

Kapović je povedal, da so do pred 15 leti prebivalci Vira zapuščali otok in življenje nadaljevali v Zadru, na Reki ali v Nemčiji in ZDA. V zadnjih letih se na otok priseljujejo, najpomembnejše pa je, da na otoku ostajajo družine z otroki, je sklenil.

C. Š., STA