fbpx

[VIDEO] Opazili razbitine letala, kot kaže so bili na delu teroristi

Foto: epa

Letalo letalske družbe EgyptAir s 66 ljudmi na krovu je bilo na poti iz Pariza v Kairo, ko je nad Sredozemskim morjem brez opozorila izginilo z radarjev. Po prvotem predvidevanju, da je letalo strmoglavilo v Sredozemsko morje, so najprej v morju opazili razbitine, nato pa egiptovska letalska družba sporočila, da gre za razbitine pogrešanega letala. Ob tem se pojavljajo tudi ugibanja o morebitnem terorističnem dejanju.

Letalo na letu MS804 je vzletelo iz francoskega glavnega mesta Pariz v četrtek ob 23.09 in je danes ob 2.45 po srednjeevropskem času izginilo z radarja. Pilot se je zadnjič javil oziroma zadnji signal poslal 10 minut pred izginotjem, a ni poslal nikakršnega klica na pomoč ali javil kakšne napake.

Glavni poudarki:
– Leatalo Airbus A320 je letel na višini okoli 11 kilometrov (37 tisoč čevljev), ko je izginilo.
– Iz Pariza je vzletelo nekaj čez 23. uro in bi moralo v Kairu pristati ob 3.15 naslednji dan.
– Dve uri po izginotju je bil na mestu, kjer je latalo izginilo zaznan signal, so sporočili z letalske družbe. Ta signal bi lahko bil avtomatiziran in ga najverjetneje ni poslal pilot.
– Grški viri pravijo, da je letalo strmoglavilo blizu otoka Karpatos.
– Grški minister je sporočil, da imajo podatke, da je letalo pred strmoglavljenjem večkrat želel spremeniti smer, izgubilo pa je tudi višino.
– Grške oblasti so sporočile, da so 370 kilomtrov od otoka Krete opazili rdeče in bele razbitine. Lestalska družba je že potrdila, da gre res za dele pogrešanega letala.
– Strokovnjaki: vedno večja verjetnost je, da gre za terorizem in ne tehnične težave.

Po zadnjih podatkih naj bi letalo izginilo nekje med Kreto in Ciprom, v vsakem primeru pa je letelo nad območjem, ki ni nevarno oz. ne gre za konfliktno območje. Kot je pojasnil eden izmed letaliskih strokovnjakov za CNN, na tem letu ni bilo nič neobičajnega. Neobičajno je samo to, da je letalo izginilo.

V javnost so prišla tudi različna poročila o tem, da naj bi bilo z letala, natančneje z območja Mediteranskega morja, poslan signal za pomoč. Egiptovske oblasti so to sicer kasneje zanikale. Uradnih informacij o tem tako ni, strokovnjaki pa ob tem poudarjajo, da je sicer možno, da je bil signal oddan, a to ne pomeni nujno, da sta ga oddala pilota, pač pa ga je lahko sprožilo kaj drugega. Na primer drugo plovilo v Sredozemskem morju.

Med potniki tudi trije otroci
Z radarjev je letalo izginilo ob vstopu v egiptovski zračni prostor, oblasti, ki so kmalu sprožile iskalno in reševalno akcijo, ki jo koordinirajo skupaj z grškimi oblastmi.

Na krovu je bilo po poročanju britanskega BBC 56 potnikov, med njimi tudi trije otroci, sedem članov posadke in tri varnostne osebe. Gre za 30 Egipčanov, 15 Francozov, dva Iračana in posamezniki iz Kanade, Belgije, Kuvajta, Savdske Arabije, Alžirije, Sudana, Čada in Portugalske.

Po podatkih ministrstva za zunanje zadeve uradnih podatkov za zdaj še ni, informacije, ki so na voljo, pa kažejo, da na letalu ni bilo slovenskih državljanov.

Drugi incident letos za EgyptAir
Polet letala s pariškega letališča Charles de Gaulle v egiptovsko prestolnico Kairo običajno traja štiri ure. Letalo bi tako na kairskem letališču moralo pristati danes ob 3.05, poroča STA.

Letalska družba EgyptAir se je nazadnje v javnosti pojavila marca letos, ko je nek moških ugrabil njeno letalo na poti iz Aleksandrije v Kairu in ga prisilil, da je pristalo na Cipru. Ugrabitelj je zahteval, da bi se srečal z bivšo soprogo.

Spomnimo tudi na rusko letalo, ki je lani oktobra letalo iz Egipta in je skupaj z 224 ljudmi na krovu strmoglavilo nad Sinajskim polotokom. Vzrok za strmoglavljenje pa ni bila nesreča, pač pa eksplozija na letalu. Odgovornost za napad je takrat prevzela samooklicana Islamska država

Barbara Oprčkal