Letalska družba Ryanair pozvala k podrobnejšim varnostnim pregledom samskih muslimanskih moških na letališčih!

Michael O'Leary (Foto: epa)

Glavni izvršni direktor družbe Ryanair Michael O’Leary je v intervjuju za sobotni The Times pozval k podrobnejšim varnostnim pregledom muslimanskih moških, ki potujejo sami, hkrati pa se je zavzel k manj podrobnim pregledom družin. Kot je povedal, so teroristi večinoma moški muslimanskega prepričanja, kot so bili trideset let nazaj to Irci, a zdaj se o tem ne sme govoriti, ker bi bil to rasizem. In res se je po intervjuju O’Leary soočil z valom obtožb o rasizmu, iz Ryanair pa so sporočili, da naslovnica The Times ni točna.

Glavni izvršni direktor največje evropske nizkocenovne letalske družbe Ryanair Michael O’Leary je pozval k podrobnejšim pregledom muslimanskih moških, ki potujejo sami. V intervjuju za The Times je predlagal tudi, da bi bili pregledi družin na letališčih manj podrobni: “Kdo so napadalci z bombami? To so samski moški, ki potujejo sami.” O’Leary je še povedal: “Tega ne morete reči, saj bi bil to rasizem, a načeloma gre za moške muslimanskega prepričanja. Trideset let nazaj so bili to Irci. Če od tam prihaja grožnja, se moramo soočiti s to grožnjo.”

O’Leary se je po intervjuju soočil z valom obtožb o rasizmu
Namesto, da bi se vsi strinjali, da varnost potnikov ne bi smela biti ogrožena zaradi politične korektnosti, pa se je O’Leary zaradi svojih izjav soočil s pravim valom obtožb o rasizmu. Odzvali so se iz britanskega Muslimanskega sveta, od koder so sporočil, da se O’Leary ne bi smel pretvarjati, da njegovi komentarji niso rasistični in diskriminatorni: “Odprto zagovarja diskriminacijo proti moškim muslimanskega prepričanja, kar očitno ne temelji na specifičnih podatkih, ampak samo na tem, da je nekdo izgleda ali deluje kot musliman.”

Poslanec britanskih Laburistov Khalid Mahmood je dejal, da O’Leary spodbuja rasizem in ga vprašal, zakaj ne bi predlagal enake obravnave belih potnikov, da bi preverili ali gre za fašiste, navaja Daily Mail.

Ryanair (Foto: epa)

V Ryanair naslovnico The Times označili za “netočno”
V izjavi za Euronews so v soboto iz Ryanair sporočili: “Naslovnica časopisa je enostavno netočna. Noben poziv k dodatnim pregledom katerekoli skupine ali oseb ni bil izrečen. Michael je samo pozval k bolj učinkovitim letališkim varnostnim pregledom, ki bi odpravili nepotrebne vrste na letališčih za vse potnike. Iskreno se opravičuje, če je užalil katerokoli skupino z današnjo netočno naslovnico.”

Rok Krajnc