Letos v Nemčiji 270 tisoč več novih prosilcev za azil, bodo migranti odnesli Angelo Merkel?

Fotografija je simbolična Foto: STA

Ukrepi nemške vlade in EU glede migrantov so se lani prijeli. Leta 2015 je Nemčija sprejela 890 tisoč novih prosilcev za azil, lani pa dve tretjini manj, in sicer 280 tisoč. Letos je številka spet narasla, in sicer jih je 270 tisoč več v primerjavi z 2015.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se sicer sklicuje na začasne podatke nemškega urada za migracije in begunce. Lani spomladi je EU s Turčijo sklenila dogovor o ustavitvi migrantskega toka, zaprla pa se je tudi tako imenovana balkanska migrantska pot. De Maiziere je ocenil, da jim je s temi ukrepi uspelo begunski tok nadzorovati in usmerjati.  Čeprav je lani v Nemčijo prispelo precej manj novih prosilcev za azil, so pa že letos prejeli približno 745.000 prošenj za azil. To je približno 270 tisoč več kot leta 2015.  Največ prošenj so, kot poroča STA, vložili migranti, ki so v Nemčijo prišli  že leta 2015. Zaradi preobremenjenosti urada za migracije in begunce večina migrantov ni mogla takoj zaprositi za azil.

Največ novih prosilcev za azil v Nemčijo prihaja iz Sirije, kjer premirja kljub začasni prekinitvi ognja še vedno ni. Sledijo jim Afganistanci, Iračani, Albanci in Eritrejci.

Manj novih prosilcev za azil v Nemčiji bo vplivalo tudi na parlamentarne volitve, ki naj bi bile predvidoma septembra. Kanclerko Angelo Merkel, ki se bo na volitvah potegovala za nov mandat, so pogosto kritizirali ravno zaradi njene begunske politike, saj je bila preveč odprta do migrantov, vendar je vlada lani le sprejela  različne ukrepe za zmanjšanje števila migrantov. Več  držav so  označili za varne, tudi nekatere  države z Zahodnega Balkana. Podobne ukrepe nameravajo uvesti za nekatere države severne Afrike.

Branka Jurhar

 • Olga

  Azil ljudem, ki uničujejo verske spomenike, ubijajo in posiljujejo? Upam, da spoka!

 • tarantela

  Lepo prosim, da kliknete na link in potrpežljivo preberete, kaj je ukrenila naša vlada glede migrantov in kako jih je dobila po nosu.
  Komentar, lepo prostim!
  Hvala!
  http://www.delo.si/novice/slovenija/poziv-sveta-evrope.html

  • Olga

   Ta vir je pa res verodostojen!

  • Nata

   Saj je jasno, da nihče ne bo priznal zavožene politike in velikih kiksov.
   Javno morajo take korake obsoditi, saj jih drugače takoj obsodijo njihovi nevladniki . Kot pri nas. Mene pa bolj skrbi, kaj vse Vlada ve, pa ne pove, da so le sprejeli tak zakon.
   Če si včeraj slišala stokanje Šefica, nas lahko skrbi !?

  • Novakec1

   Te konvencije o nevem čigavih pravicah so nekaj takega kot Hipokratova zaprisega naših dohtarjev, brezvreden papir, skregan z sedanjostjo. Taprvo izpolni dolžnosti do družbe v kateri živiš potem se pa na pravice sklicuj

  • Franc Novak 1979

   Berem: Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland je predsedniku slovenske vlade dr. Miru Cerarju danes poslal pismo, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi novele zakona o tujcih, ki jo je prejšnji teden sprejela vlada in poslala v parlament

   A ne bi bilo bolje, da bi se tale kekec malo posvetil, kaj je z njegovo državo, kjer je en pboil kar 67 ljudi, kar tako, za šalo. A je kdaj protestiral, da je norveški sodni sistem kršil pravice državljanom Norveške, ker Breivika niso javno obesili, ne pa da se vtika v slovenske notranje zadeve. Isto je bilo, ko so se Srbi vtikali v slovenske notranje zadeve, pa smo bili ista država. EU pa je prostovoljno združenje samostojnih držav, ki imajo svoje vlade. Naj raje Hrvate pljuva, ker nočejo vrniti pufov njihpovih firm LB filijali Zagreb, kar je eklatantno kršenje človekovih pravic Slovencem

   • Franc Šink

    Norveška sploh ni članica EU.Gobec pa vtika povsod. Koliko migrantov pa je sploh sprejela ?

    • Franc Novak 1979

     Pa še ta udarec na gobec naše cmerave vlade. Zdaj nam, članom EU, komandira en, ki je samo predstavnik EFTE in Norveške. Naj odjebe domov v fjorde med svoje ponarejene losose. Pa še, kdaj bo uredil norveški pravni sistem, da bo za tipčke Breivik, takojšna trojna smrtna kazen. Pa mu lahko celo dve oprostijo, he, he.

   • Janez Novak

    Piši temu gospodu generalnemu sekretarju in povej mu, kar mu gre. On namreč ne bere tukajšnjih komentarjev.

  • RATATA

   Še mal, pa boš “naša”.

  • francelj3

   Ne razumem, čemu je treba tako blag, samoumeven in brezjajčen zakon sprejemati z dvotretjinsko večino, kot da gre za ustavo. Poleg tega, seveda, da se onemogoči njegovo sprejetje.

 • Novakec1

  Malo nazaj so na TV bukselski voditeli €U izjavili da liberalna demokracija ne more zagotoviti varnosti vseh državljanov v €U. Varnost elite, navadna raja pa žrtvene ovce kameltrajberjev, pa še branit se ne smeš ker boš kaznovan. Bravo naši!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Nata

  Dobro bi bilo, da bi odneslo še vsaj ducat Evro voditeljev!
  Je pa neverjetno, da ima Merklova sploh ” tisto ” in da sploh kandidira ??

 • samsara

  “…bodo migranti odnesli Angelo Merkel?”

  Predvčerajšnjim bi bilo prepozno.
  Milijardna škoda že storjena, pa še bo. Mrtvi so že mrtvi, pa še novi bodo. Telesno poškodovani in kako drugače prizadeti, pohabljeni, posiljeni bodo s tem živeli do svoje smrti. Da o nematerialni škodi ne izgubljam dodatnih besed.

 • Adolf Hitler

  PRIHAJA NOVI FUTER ZA KABALO

 • Franc Šink

  Tukaj se lepo vidi koliko je Slovenija še suverena in kaj sme in kaj ne.Nad Orbana si pa ne upajo!