fbpx

Letos v Nemčiji 270 tisoč več novih prosilcev za azil, bodo migranti odnesli Angelo Merkel?

Fotografija je simbolična Foto: STA

Ukrepi nemške vlade in EU glede migrantov so se lani prijeli. Leta 2015 je Nemčija sprejela 890 tisoč novih prosilcev za azil, lani pa dve tretjini manj, in sicer 280 tisoč. Letos je številka spet narasla, in sicer jih je 270 tisoč več v primerjavi z 2015.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere se sicer sklicuje na začasne podatke nemškega urada za migracije in begunce. Lani spomladi je EU s Turčijo sklenila dogovor o ustavitvi migrantskega toka, zaprla pa se je tudi tako imenovana balkanska migrantska pot. De Maiziere je ocenil, da jim je s temi ukrepi uspelo begunski tok nadzorovati in usmerjati.  Čeprav je lani v Nemčijo prispelo precej manj novih prosilcev za azil, so pa že letos prejeli približno 745.000 prošenj za azil. To je približno 270 tisoč več kot leta 2015.  Največ prošenj so, kot poroča STA, vložili migranti, ki so v Nemčijo prišli  že leta 2015. Zaradi preobremenjenosti urada za migracije in begunce večina migrantov ni mogla takoj zaprositi za azil.

Največ novih prosilcev za azil v Nemčijo prihaja iz Sirije, kjer premirja kljub začasni prekinitvi ognja še vedno ni. Sledijo jim Afganistanci, Iračani, Albanci in Eritrejci.

Manj novih prosilcev za azil v Nemčiji bo vplivalo tudi na parlamentarne volitve, ki naj bi bile predvidoma septembra. Kanclerko Angelo Merkel, ki se bo na volitvah potegovala za nov mandat, so pogosto kritizirali ravno zaradi njene begunske politike, saj je bila preveč odprta do migrantov, vendar je vlada lani le sprejela  različne ukrepe za zmanjšanje števila migrantov. Več  držav so  označili za varne, tudi nekatere  države z Zahodnega Balkana. Podobne ukrepe nameravajo uvesti za nekatere države severne Afrike.

Branka Jurhar