fbpx

Letošnji ramadan povzročil rekordno število mrtvih – islamski teroristi aktivni kot še nikoli

Foto: http://www.istockphoto.com/photo/muslim-rebel-gm175725797-24847149

Med letošnjim ramadanom se je zgodilo nekaj nedopustljivega. Islamski teroristi so se spravili nad verujoče množice – tako je bilo žrtev kar 1150. Med njimi je bilo približno 912 težje in lažje poškodovanih, 832 pa je bilo celo smrtnih žrtev.

Napadi so se v prvih dneh muslimanskega praznika zgodili v kar 19 državah; to seveda ni novost, vseeno pa presenečajo smrtne žrtve, saj je letošnja številka največja doslej. Napadi pa še zdaleč niso končani.

Ramadan je veljal za enega pomembnejših muslimanskih praznikov
Gre za praznik, ki večini ljudi pomeni nekaj res pomembnega – žal pa je za nekatere med njimi to pomenilo tudi smrt. Morda ne bi bilo slabo, če bi muslimani namesto pobijanja ohranjali le molitve in trideset dni namesto terorističnih napadov izvajali muslimanske obrede? O tem, kot poročajo mediji, lahko zaenkrat le sanjamo.

Foto: iStock

Kaj prinaša še naslednjih, skoraj 20 dni?
Javnost je prestrašena, saj muslimanskega praznika še ni konec. To lahko pomeni, da si najverjetneje lahko obetamo še več terorističnih napadov po vsem svetu. Prvih dvanajst dni je bilo napadov kar 60 – zanimivo je, da je število žrtev že zdaj višje od lanskega končnega števila in če k temu prištejemo še dejstvo, da niti pol praznika še ni minilo, je to zelo skrb vzbujajoče.

Kdo so bile žrtve?
Med žrtvami so bili pripadniki številnih etničnih in religijskih skupin, med drugim: zahodnjaki, kristjani, Azijci, suniti, šiiti in Arabci – večino vseh pa so sestavljali muslimani. Prvi napad se je zgodil že 27. maja v Afganistanu.

Lahko med dnevi, ko se muslimani odrekajo hrani, pijančevanju, kajenju in spolnosti namesto tega torej pričakujemo novi teroristični napad? Verjetnost za to vsekakor ni majhna.

S. E.