fbpx

Levičarji grozijo z apartheidom, če nezakoniti migranti ne dobijo volilne pravice

slika je simbolična. Foto: epa

Medtem ko občine v državi Maryland še vedno dovoljujejo dostop do glasovnice zakonitim in nezakonitim migrantom, si eden od levičarjev prizadeva za večji premik v boju proti “množičnemu odvzemu prostosti” ljudem, ki niso državljani Združenih držav Amerike.

V College Parku, ki se nahaja v glavnem kampusu Univerze v Marylandu, kjer prebiva približno 20 tisoč prebivalcev, se trenutno odločajo o tem, ali bodo nezakonitim tujcem omogočili dostop do rednih glasovanj za občinske volitve. Mesto ne bi bilo prvo, ki bi omogočilo volitve migrantom, bilo pa bi največje doslej. Po poročanju medija Baltimore Sun bi bil College Park enajsto mesto s takšnim zakonom.

Zakonitost takšnih predlogov za mesto Maryland ni vprašljivo, zato je bilo nezakonito gibanje za tuje volilne pravice do zdaj zelo uspešno. Državna zakonodaja je mestnim okrožjem omogočala, da določijo upravičenost volivcev za občinske volitve, ki so potekale sredi 19. stoletja.

Britanski The sun poroča, da so na zakonodajo začele vplivati tudi navade drugje: ”Za pravice glasovanja nedržavljanov se zavzema tudi veliko diplomatskih oseb, ki delajo v Washingtonu in živijo v predmestjih Marylanda.”

Utemeljitve pravic glasovanja nezakonitih migrantov so v lokalnih in nacionalnih razpravah podobne. Najpogostejši argument je, da “jim je bilo že prej dovoljeno voliti”. Trenutna zakonodaja migrantom prepoveduje sodelovanje na volitvah. Prisilna kazniva dejanja, izgon in ovire za naturalizacijo so namenjeni odvračanju  kljub dejstvu, da pri postopku registracije volivcev ni nobene zahteve za preverjanje državljanstva.

Druge liberalne države namenjajo nezakonitemu glasovanju tujcev veliko razprav. Tako neki aktivist v Kaliforniji, na primer, poziva k širjenju demokracije, ki daje prednost političnem obzorjem.

Joe Matthews je v mediju Sacramento Bee zapisal, da je zdaj čas, da se zoperstavijo predsedniku Donaldu Trumpu, ker je omogočil glasovanje nedržavljanom.

Foto: epa

”Glede na Trumpove grožnje tako priseljencem kot demokraciji je to trenutek, da se pravica končno vrne nedržavljanom,” trdi Matthews. Pri tem Kalifornijo primerja z ”apartheidom”, dokler vsi prebivalci ne bodo imeli glasovalnih pravic: ”V Kaliforniji je okoli pet milijonov odraslih (to je eden od šestih odraslih), ki ne morejo glasovati, ker niso državljani. Ti priseljenci morajo upoštevati zakone Združenih držav, ne smejo pa voliti.”

Namesto, da bi priznal, da so omenjeni ukrepi pot do naturalizacije, aktivist trdi, da “Kalifornijci ne bodo enaki”, dokler ne bodo vsi glasovali, kar še dodatno povečuje razlike med državljani in priseljenci.

Lokalni uradniki v Marylandu poročajo, da so sprejeli ukrepe za preprečevanje glasovanja nezakonitih tujcev, ker ti do tega niso upravičeni.

N. Š.