fbpx

Litovski veleposlanik dosegel, da so v ameriškem trgovcu Walmart s prodajnih polic umaknili majico s simbolom, pod katerim je umrlo na milijone ljudi

Največja ameriška veriga supermarketov Walmart se je znašla pod plazom kritik zgroženih kupcev in javnosti, ki so na policah opazili majice z natisnjenimi simboli komunizma in Sovjetske zveze. Posredoval je celo litovski veleposlanik v ZDA, ki je dosegel umik majic iz prodaje. To pa ni prvič, da Walmart razburja javnost zaradi majic, le nekaj mesecev pred tem so prodajali majice s sporočili, usmerjenimi proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Walmart je požel veliko zgražanja s strani kupcev in javnosti, ko je začel prodajati majice in puloverje s kapuco s simboli komunizma in s simboli Sovjetske zveze. Rdeči puloverji s kapuco so bili opremljeni s simbolom srpa in kladiva ter napisom “CCCP” v rumeni barvi, kar je v abecedi cirilice kratica za Sovjetsko zvezo socialističnih republik, prodajali pa so jih za 29,95 ameriškega dolarja. Na voljo so bile tudi majice s kratkimi rokavi, ki so jih po poročanju Guardiana prodajali za 18 dolarjev.

Se milijoni smrtnih žrtev Walmartu zdijo “kul”?!
Kar je še hujše, je to, da so bila oblačila s simboli komunizma, ki je po svetu povzročil milijone smrtnih žrtev, opisana kot “kul”. V zadnjem času se sicer povečuje priljubljenost ruskih modnih oblikovalcev, ne razumemo pa, kako bi to lahko bilo povezano s simboli komunizma. Walmart se na vprašanja novinarjev ni odzival, smernice, ki jih najdemo na spletni strani njihove spletne trgovine, pa prepovedujejo prodajo kakršnihkoli izdelkov, ki bi bili povezani z zgodovinskimi dogodki, ki bi lahko bili žaljivi. Le ugibamo lahko, ali je šlo v tem primeru s strani Walmarta za malomarno ignoranco ali pa morda za žaljivo provokacijo.

Walmart sporna oblačila umaknil iz prodaje šele po posredovanju litovskega veleposlanika v ZDA
Spomini na brutalnost komunističnega režima so v Vzhodni Evropi in v baltskih državah še vedno zelo živi, samo v Litvi pa je komunizem povzročil 50 tisoč smrtnih žrtev, 275 tisoč Litovcev pa je bilo že pod Stalinom izgnanih na prisilno delo v Sibirijo. Tako ni presenetljivo, da tudi več kot 25 let po padcu Sovjetske zveze strah pred komunizmom ostaja, dodatno pa se krepi po invaziji Rusije v Ukrajini. Litovski veleposlanik v Združenih državah Amerike Rolandas Krisciunas je tako s pismom protestiral pri Walmartu, ki je nato majice umaknil iz prodaje, ostro pa se je odzvalo tudi litovsko ministrstvo za zunanje zadeve, od koder so sporočili, da je prodaja majic s simboli komunizma enako žaljivo dejanje, kot bi prodajali majice s simboli nacizma, še poroča The New York Times. Uspeh posredovanja svojega veleposlanika pri Walmartu je ministrstvo včeraj sporočilo prek Twitterja.

https://twitter.com/LithuaniaMFA/status/1042031594436014080

Walmart s ponudbo oblačil ne deli javnosti prvič
Le nekaj mesecev nazaj, v začetku julija, pa je Walmart razburil ameriško javnost s prodajo majic s sporočili, usmerjenimi proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, kot je poročala Agence France-Presse. Majice so bile opremljene z napisoma “Impeach Trump” in “Impeach 45”, s čimer so pozivali k ustavni obtožbi Trumpa. Walmart se je branil s tem, da v njihovi spletni trgovini lahko prodajajo tudi drugi trgovci, po kritikah pa je tudi te majice umaknil iz prodaje.

Majice, ki pozivajo k ustavni obtožbi predsednika Trumpa. (Foto: posnetek zaslona)

J. Ž.