Litovski veleposlanik dosegel, da so v ameriškem trgovcu Walmart s prodajnih polic umaknili majico s simbolom, pod katerim je umrlo na milijone ljudi

Največja ameriška veriga supermarketov Walmart se je znašla pod plazom kritik zgroženih kupcev in javnosti, ki so na policah opazili majice z natisnjenimi simboli komunizma in Sovjetske zveze. Posredoval je celo litovski veleposlanik v ZDA, ki je dosegel umik majic iz prodaje. To pa ni prvič, da Walmart razburja javnost zaradi majic, le nekaj mesecev pred tem so prodajali majice s sporočili, usmerjenimi proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Walmart je požel veliko zgražanja s strani kupcev in javnosti, ko je začel prodajati majice in puloverje s kapuco s simboli komunizma in s simboli Sovjetske zveze. Rdeči puloverji s kapuco so bili opremljeni s simbolom srpa in kladiva ter napisom “CCCP” v rumeni barvi, kar je v abecedi cirilice kratica za Sovjetsko zvezo socialističnih republik, prodajali pa so jih za 29,95 ameriškega dolarja. Na voljo so bile tudi majice s kratkimi rokavi, ki so jih po poročanju Guardiana prodajali za 18 dolarjev.

Se milijoni smrtnih žrtev Walmartu zdijo “kul”?!
Kar je še hujše, je to, da so bila oblačila s simboli komunizma, ki je po svetu povzročil milijone smrtnih žrtev, opisana kot “kul”. V zadnjem času se sicer povečuje priljubljenost ruskih modnih oblikovalcev, ne razumemo pa, kako bi to lahko bilo povezano s simboli komunizma. Walmart se na vprašanja novinarjev ni odzival, smernice, ki jih najdemo na spletni strani njihove spletne trgovine, pa prepovedujejo prodajo kakršnihkoli izdelkov, ki bi bili povezani z zgodovinskimi dogodki, ki bi lahko bili žaljivi. Le ugibamo lahko, ali je šlo v tem primeru s strani Walmarta za malomarno ignoranco ali pa morda za žaljivo provokacijo.

Walmart sporna oblačila umaknil iz prodaje šele po posredovanju litovskega veleposlanika v ZDA
Spomini na brutalnost komunističnega režima so v Vzhodni Evropi in v baltskih državah še vedno zelo živi, samo v Litvi pa je komunizem povzročil 50 tisoč smrtnih žrtev, 275 tisoč Litovcev pa je bilo že pod Stalinom izgnanih na prisilno delo v Sibirijo. Tako ni presenetljivo, da tudi več kot 25 let po padcu Sovjetske zveze strah pred komunizmom ostaja, dodatno pa se krepi po invaziji Rusije v Ukrajini. Litovski veleposlanik v Združenih državah Amerike Rolandas Krisciunas je tako s pismom protestiral pri Walmartu, ki je nato majice umaknil iz prodaje, ostro pa se je odzvalo tudi litovsko ministrstvo za zunanje zadeve, od koder so sporočili, da je prodaja majic s simboli komunizma enako žaljivo dejanje, kot bi prodajali majice s simboli nacizma, še poroča The New York Times. Uspeh posredovanja svojega veleposlanika pri Walmartu je ministrstvo včeraj sporočilo prek Twitterja.

Walmart s ponudbo oblačil ne deli javnosti prvič
Le nekaj mesecev nazaj, v začetku julija, pa je Walmart razburil ameriško javnost s prodajo majic s sporočili, usmerjenimi proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, kot je poročala Agence France-Presse. Majice so bile opremljene z napisoma “Impeach Trump” in “Impeach 45”, s čimer so pozivali k ustavni obtožbi Trumpa. Walmart se je branil s tem, da v njihovi spletni trgovini lahko prodajajo tudi drugi trgovci, po kritikah pa je tudi te majice umaknil iz prodaje.

Majice, ki pozivajo k ustavni obtožbi predsednika Trumpa. (Foto: posnetek zaslona)

J. Ž.

 • Aron

  Kdaj se bo prepovedala prodaja vseh izdelkov z ameriško zastavo, ki simbolizira zatiranje, vojne in miljone mrtvih?

  • Steiermark

   Aronće, najprej bo potrebno doseči, da se prepove simbole zločinskih režimov, kot je komunizem, pod katerimi so poklali , samo pri nas več kot 100.000 poštenih in zavednih Slovvencev, da o zločinskem komunizmu, ki je v svetu naredil več kot 200.000.000 žrtev in še veno trosi smrt, kjer oni gospodarijo, sploh ne govorimo. Zato, ko bodo tvoji tovariši , pri nas, ki smo skoraj pol stoletja trpeli pod diktaturo velikega pedofila in množičnega morilca tita , sposobni sprejeti resolucijo EU, o treh najbolj zločinskih režimih oz. diktaturah, kamor spada komunizem, fašizem in nacizem in prepovedati vse rdeče zločinske simbole, ki nas, poštene ljudi in njihove žrtve žali,in ko se bodo pripadniki komunističnih partizanskih zločincev javno pokesali za svoje zločine in se upravičili, potem pa se lahko pogovarjamo dalje!

   • Staybell geenius

    Hahahha
    Koliko opravičevanja in preusmerjanja pozornosti

    • Steiermark

     Pozornost preusmerjate vi, ki neveste, kako “upravičiti” žrtve, ki jih je povzročil komunizem, s pederajzlom titom, ki ga še vedno častite in upravičujete njegove zločine – 1 milion mrtvih, po jugoslaviji, po vojni! Izgleda , da si na “terapiji” pri vodebu, ki ima približno enake poglede na “lep socializem v jugoslaviji in idola tita, ki ga nemore prehvaliti, pa nevem če zaradi občudovanja, koliko umorov je povzročil in da je to zmogel s svojimi kolaboranti….

     • Staybell geenius

      Hahaha kakšno luškano odvračanje pozornosti od vzroka povojnih pobojev – VOJNE.

      Kazanje prsta stran od nacističnih kolaborantov, lastnih sovaščanov, ki so izdajalsko nastavili rit samo zato, ker so mislili, da jim bo tako bolje. Lažni domoljubi brez jajc in hrbtenice, ki so vsako leto prisegli nacističnemu okupatorju ter zanikovali lastni rod, jezik in državo.
      Zdaj pa prosim, naredi si še večjo sramoto in začni opravičevati narodne izdajalce, Hitlerjeve oprode, na katerih novodobni zlagani “domoljubi” gradite svojo identiteto.

     • Steiermark

      brez glave in tudi jajc si ti in tvoji somišljeniki, morda tudi predniki, ki so poklali pod titovim poveljstvom , več kot 200.000 nedolžnih ljudi, jih posthumno oropali , da o drugih zverinstvih tvojih psihopatov z rdečo zvezdo, sploh ne govorimo. Upam, da ti bodo tole vašo zločinskost in nagnjenost h klanju “lastnih ljudi” dovolj nazorono in kmalu, pokazali alahovi pritepenci, ki nam jih vrinjate, naši mladi pa morajo s trebuhom za kruhom ter jih potem ko si najdeo svoj kos kruha, katerega si tudi zaslužijo, jim še dodatno pobirajo oz. pipajo iz ust, z davki, državi, ki se jih je odrekla in jih pozna samo, ko jih je potrebno ropat….. isto kot je bilo po 45 letu…

   • Aron

    Obsojam komunizem in ameriski rezim. Ti pa pac drugega ne, ker si totalitarist.

    • Staybell geenius

     Vsi desničarji so totalitaristi, četudi imajo polna usta “demokracije”. Zadostuje le bežen pogled na njihove idole

     • Steiermark

      kako pa potem razlagaš “pogled” na enega izmed največjih pedofilov in množičnih morilcev, pederajzla, vašega idola tita, ki je s pomočjo srbov, po vojni, v “demokratični federatini jugoslaviji” poklal ca. 1 milion ljudi, v Sloveniji pa preo 200.000, poštenih in zavednih Slovencev ter njihovih družinsih članov, celo majhnih otrok!

     • Staybell geenius

      Hahahaha pedofilov…. ker je zdaj to moderno in si nisi mogel pomagati, ane?
      Hahahaha kakšen kekec, bednik.
      Boli me kurac palac za tita in jugo, razumeš? Ne, seveda ne, to je boleče in kristalno jasno.

     • Steiermark

      Nisem vedela da te lahko boli posušeni k…..ac. Vsekakor ti pa priporočam, da vzameš kakšno protibolečinsko tableto, bolečine bodo pa minile, ko ti ddokončno odpade, kot pri titu!

    • xtc

     Ti lahko obsojaš,prvega zagotovo ne,ker potem nebi plozal o drugem tepček-sicer pa kako kaj SEKULARNI IRAN?
     Tepček levi?.

    • Steiermark

     Jaz sem, za razliko od tebe, svoboden člove, ki želi živeti v demokraciji, pa četudi ni najboljša, je pa vedno boljša od totalitarnih režimov, kot je komunizem!

  • xtc

   Ti si hudo prbit,treba bi bilo take kot si ti pod nujno vna zaprte oddelke.

   • Staybell geenius

    še dobro da si ti avtoriteta glede pribitosti in zapiranja v razne oddelke.

   • jefferson 55

    Glede “prbitosti” ne vem, je pa dejstvo, da imaš že hude težave s pravopisom. Sicer pa je nova24 že sama po sebi zaprti oddelek. Dokler se taki, kot si ti, držijo tukaj, ne morejo delati neumnosti po svetu. In to je dobro.

 • Staybell geenius

  Kakšno plemenito, pogumno, patriotsko dejanje. Hvala bogu, da je ta nevarnost mimo.

  Medtem pa se brez problemov prodajajo majice z zastavo države, ki je bila v zgolj v zadnjih 100 letih udeležena v 51 različnih vojnih konfliktih, od ustanovitve pa še v dodatnih 38.
  ZDA: kjer je dostopno zdravstvo luksuz, porodniški dopust in dostojna plača znanstvena fantastika, množična straljanja pa nekaj vsakdanjega. Včeraj se je zgodil nov, letos že 30-ti.

  • Olga2345

   Ta “država”, ZDA je končala z balkansko morijo komunistov! Rešila je številna življenja, tudi muslimanska, pred pokolom Miloševićeve komunisticne JLA! Z njeno pomočjo se je končala 1. in 2. svetovna vojna, saj se Evropa sama ni sposobna branit!

   • Staybell geenius

    Prosim nehaj s tem patetičnim klečeplazenjem pred trenutno najmočnejšim, na bruhanje mi gre.

    Komunisti so končali morijo nacistov, nihče pa ne zna končati morije ZDA, ki imajo daleč največ masla na glavi kar se tiče vtikanja v tuje države in netenja konfliktov.

    • Jernej Ferenc

     Kaj so naredili komuniste ne razumem tocno kje in kako so koncali morijo nacijev

     • Staybell geenius

      Začelo se je tu: https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Front_(World_War_II)#Results
      Končalo z osvobojenim Auschwitzom. Tako na kratko v 30 sekundah googlanja.

     • Jernej Ferenc

      23.AVGUST 1939 ta datum poisci na internetu pa pol neke pisi komunisteki ste podpirali NEMCE jim vozli hrano,gorivo,obleko,orozje itd leta 41 ko pa je Hitler obrno plosco ste pa kleceplazili k ZAVEZNIKOM tak da ne na pamet in ti se mas kao za genija bog pomagaj

 • Olga2345

  Bravo litvanci! Bojkot! Enako moramo ravnati Slovenci!

  • Staybell geenius

   hahahahahahaha zinka

 • xtc

  Definitivno je treba z zakonom prepovedati javno nošenje simbolov totalitarnih sistemov in to pod ostrimi kaznimi.

 • Lahko bi bilo še hujše. Pomislite, kaj bi bilo če namesto komunističnega bil pravoslavni simbol. Saj bi demolirali vse walmartove podružnice.

 • Staybell geenius

  Kaj ko bi Walmart raje dostojno plačeval svoje delavce, namesto da razliko pokriva država preko socialnih izdatkov?

  • freedomfighter

   Ne ne to ni bazno ljudje raje volijo poslance ki se ukvarjajo s prodajo majc v wallmartu kot pa z gospodarstvom in podobnimi temami…a mislis da se ta poslanec zaveda da je pod recimo francosko in britansko zastavo umrlo miljone ljudi pa nihce ne prepove teh zastav

   • Staybell geenius

    Ah seveda se zaveda, toda računa na to, da volilcev to ne bo zanimalo oz. da bodo ta detajl (ne)zavestno spregledali.

 • abc

  Če se že litvanci tako brigajo za totalitarne simbole, zakaj potem ne prepovejo ss zločincev. Naj prvo pred svojim pragom pometejo.https://www.youtube.com/watch?v=GTGijmYxwWI

 • kokobily

  GOOGLE – american nazi party

  GOOGLE – communist party usa

 • samsara

  Čakam, da slovenska udbokaviarkomunistična srenja, besno napade in ožigosa dotičnega Litovca kot skrajnega desničarja in še marsi, marsi kaj.
  Le še na znak svojega diaboličnega vrača čakajo in pa, da jih spusti naščuvane z verige.

  • Friderik Peršič

   Ne , saj ni skrajni desničar …samo bebček v službi imperializma …

 • Wqx Htr

  samo bedak voli komuniste!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!